Debat

Svineproducenter til EL: Drop udskamningen og kom på besøg i vores stalde

REPLIK: Søren Egge Rasmussen (EL) udtaler sig groft og uvidende om dansk svineproduktion. Vi hjælper gerne med at udbygge folketingspolitikerens viden på området, så vi kan holde en sober tone i debatten, skriver Kim Heiselberg. 

Søren Egge Rasmussens (EL) udtalelser er grove og virkelighedsfjerne, skriver Kim Heiselberg. 
Søren Egge Rasmussens (EL) udtalelser er grove og virkelighedsfjerne, skriver Kim Heiselberg. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danske Svineproducenter kan vi naturligvis ikke se stiltiende på, når Søren Egge Rasmussen (EL) i et debatindlæg i Altinget den 27. januar bruger udtrykket ”systematisk dyremishandling” om dansk svineproduktion. Som svineproducent er det virkelig hårdt at blive udsat for sådanne alvorlige beskyldninger.

Som led i en vigtig demokratisk debat kan Søren Egge Rasmussen have sine meninger om forskellige forhold i Dansk Svineproduktion. Det eneste, vi beder om, er et ordentligt sprogbrug, tak!

Hvis Søren Egge Rasmussen har dokumentation for, at der foregår systematisk dyremishandling, håber vi sandelig, han melder det til politiet, for det er der ingen, der bør se stiltiende på.

Men hvis han ikke har den dokumentation, må vi betragte ovenstående udtalelse som grænsende til at være injurierende. Vi må derfor bede Søren Egge Rasmussen holde en sober tone i debatten.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].
Foto: Danske Svineproducenter

Dyreproduktion er ikke simpelt
Uanset om vi taler kastration, pattegrisedødelighed, halebid og halekupering, så kender vi de emner til bunds, som Søren Egge Rasmussen så skråsikkert udtaler sig om, for det er os, der drager omsorg for dyrene til daglig og gør os umage med det.

Derfor hjælper vi gerne med at udbygge Søren Egge Rasmussens viden om de forhold, han så skråsikkert udtaler sig om.

I modsætning til Søren Egge Rasmussen er vi ikke ude på at udskamme den ene produktionsform frem for den anden, men blot illustrere at intet er sort/hvidt, og at alle produktionsformer har fordele og ulemper.

Når vi taler kastration, kan det siges kort og enkelt: Vi ønsker ikke at kastrere vores grise!

Læs også

Kastration er hverken godt for grisen eller svineproducenten. Vi har en mere produktiv og velfungerende gris i vores stald, hvis vi ikke kastrerer. Den eneste grund til, at hovedparten af danske hangrise kastreres, er, at slagterierne har problemer med at afsætte ornekød. Vi lægger skalpellen den dag, slagterierne har løst den udfordring.

Når vi taler halebid og halekupering er der desværre ikke nogen enkel løsning. Flere undersøgelser viser, at i frilands- og økoproduktion, som Søren Egge Rasmussen eller fremhæver, og hvor der er hele haler, meget halm og plads, er der desværre langt flere af de smertevoldende halebid, som enhver svineproducent med samvittigheden i orden, vil forsøge at undgå.


Arbejdsgrupperapport om hold af svin. 2010, side 86, udarbejdet af arbejdsgruppen for hold af svin nedsat af Justitsministeriet i 2007.

Vi giver kaffen
I modsætning til Søren Egge Rasmussen er vi ikke ude på at udskamme den ene produktionsform frem for den anden, men blot illustrere at intet er sort/hvidt, og at alle produktionsformer har fordele og ulemper.

Vi stiller os naturligvis også meget gerne til rådighed for en direkte dialog, en kop kaffe og et besøg i vores stalde, så Søren Egge Rasmussen ved selvsyn kan se et typisk eksempel på, hvordan danske grise passes og opstaldes under stor hensyntagen til dyrenes velfærd.

Og med de ord opfordrer jeg Søren Egge Rasmussen til en langt mere sober tone i debatten fremadrettet.

Dokumentation

Tema: Behandler vi dyr godt nok i Danmark?

Med indgangen til 2021 fik Danmark sin første dyrevelfærdslov, der anerkender alle dyr som sansende væsener. Veganerpartiet er opstillingsberettiget, og fødevareministeren har som et af flere dyrevelfærdstiltag sat gang i en udfasning af buræg. 

Altinget Fødevarer gør i den kommende tid status på dyrevelfærden i Danmark, når vi spørger: Behandler vi dyr godt nok i Danmark?

Her er debattørerne:

  • Pia Kjærsgaard (DF), dyrevelfærdsordfører
  • Søren Egge Rasmussen (EL), dyrevelfærdsordfører
  • Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse
  • Sybille Kyed og Per Kølster, Økologisk Landsforening
  • Per Olsen, veterinærpolitisk chef i Landbrug & Fødevarer
  • Erik Østergaard, direktør for DTL - Danske Vognmænd
  • Hanne Knude Palshof, formand for Den Danske Dyrlægeforening
  • Torsten Buhl, direktør for Danske Slagtermestre

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00