Eva Kjer begynder kampen for landbrugsreformer

REPORTAGE: Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kom et lille skridt tættere på en reform af EU's landbrugsstøtte i Warszawa mandag.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) var på charmeoffensiv hos sin polske kollega i går.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) var på charmeoffensiv hos sin polske kollega i går.Foto: www.fvm.dk
Niels Th. Dahl

Det gik skidegodt.

Eva Kjer Hansen
Fødevareminister (V)
Fakta

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) besøger i alt seks europæiske hovedstæder i sin "tour de CAP".

Berlin, Tyskland
Warszawa, Polen
London, Storbritannien
Rom, Italien
Ljubljana, Slovenien
Paris, Frankrig

Gråvejret og tunge, mørke skyer gør det næsten umuligt at se - men solen er kun lige akkurat krøbet over horisonten mandag morgen i København, da fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) tidlige morgenfly tager af med kurs mod den polske hovedstad Warszawa.

Ministeren selv har været oppe siden kl. 4 om natten for at nå fra hjembyen Aabenraa i Sønderjylland til Københavns Lufthavn, og selv om hun også kun når flyet i sidste øjeblik, er der dog umiddelbart hverken stress eller træthed at spore i Eva Kjer Hansens ansigt.

Hun har også vigtigere ting at tænke på: Turen til Warszawa er det andet stop på den Europa-rundtur, den danske fødevareminister har døbt "tour de CAP", og som skal stille Danmark i en så god forhandlingsposition som muligt, inden EU's regeringsledere skal blive enige om det såkaldte "sundhedstjek" af EU's landbrugsstøtteordninger senere på året.

Dokumentation

FAKTA:

EU's landbrugsstøtteordninger skal i 2008 gennemgå et såkaldt "sundhedstjek", som skal effektivisere og strømline ordningerne, dog uden at reducere den samlede landbrugsstøtte.

EU-Kommissionen har fremlagt et foreløbigt forslag til revideringer, der bl.a. indeholder

- bortfald af braklægningskrav
- bortfald af støtte til energiafgrøder
- udfasning af mælkekvoterne
- større grad af modulation af den direkte landbrugsstøtte til landdistriktsstøtte, der skal gavne miljø, natur og landdistrikter
- evaluering af kvotesystemerne og eksportstøtten
- mulig afvikling af interventionsmuligheder

Den danske regering og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har allerede meldt ud, at de støtter forslaget og ønsker "så meget reform som muligt og at nå videre i retning af en afvikling af landbrugsstøtten".

Det står dog allerede nu klart, at det kan blive overordentligt vanskeligt at få de store landbrugslande, bl.a. Polen og Frankrig, til at acceptere Kommissionens plan.

Sundhedstjekket skal gennemføres i 2008 og træde i kraft 1. januar 2009.

I 2013, hvor EU begynder en ny budgetperiode, skal hele EU's landbrugspolitik gennemgå en egentlig reform, hvor støttens størrelse også er i spil. Det er her, det helt store rivegilde mellem EU's medlemslande kan forventes.


0:000:00