Debat

Fedtskat nødvendig for folkesundheden

DEBAT: Forhøjede afgifter på mættet fedt og sukker er en nødvendig del af en forbedring af folkesundheden, men vi er åbne for små justeringer, skriver SF's skatteordfører, Jesper Petersen.
Fedtskatten er kommet for at blive, men SF er klar til at justere, så den virker efter hensigten.
Fedtskatten er kommet for at blive, men SF er klar til at justere, så den virker efter hensigten.Foto: sf
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Petersen
MF og skatteordfører for SF

S og SF's fælles skatteudspil "Fair forandring" har klare ambitioner for sundheden og miljøet. Regeringens politik har spillet fallit. Der er en stigende ulighed i sundhed, den gennemsnitlige levealder kravler for langsomt opad, forebyggelsen af sygdomme er stærkt mangelfuld, vi har lange ventelister og patienter, der må ligge på hospitalernes gange.

Antallet af overvægtige danskere er fordoblet fra 1987 til 2005. Og rigtig mange børn og unge bliver nu overvægtige. Mere end halvdelen af alle børn og mere end en tredjedel af alle voksne indtager mere sukker end anbefalet.

I Altingets artikler oven på offentliggørelsen af Fair forandring, er der ros fra eksperter i miljø og skat, der mener, S og SF har fat i den lange ende. Nogle af parterne i sagerne, DI-fødevarer og Landbrug & Fødevarer, er mindre tilfredse med, at priserne på usunde varer og forurenende produktion bliver højere. Hvad der i og for sig ikke er så overraskende.

Vi vil lytte til indvendinger
De indvendinger, der er kommet, om muligheden for at omgå afgiften på fedt, lytter vi selvfølgelig til. Og er det nødvendigt at justere afgiften for, at den virker, så må det gøres. Men for S og SF er der ingen vej uden om at bruge økonomiske redskaber til gavn for sundheden.

Det skal være lidt dyrere at ryge og spise sukker og fedt - og indtægterne fra afgifterne gå direkte til bedre sygehuse, kræftbehandling og forebyggelse af danskernes livsstilssygdomme. Det vil være til gavn for den enkelte, der får bedre livskvalitet, og for samfundet, fordi en bedre folkesundhed medfører mindre omkostninger til sygehuse og giver færre sygedage på arbejdspladserne.

Det bliver altså lidt dyrere at købe tobak og usunde fødevarer - men pengene går til bedre sundhed og forebyggelse. Samtidig vil S og SF kompensere arbejdsløse, efterlønnere, SU-modtagere og andre på overførselsindkomst med 2.000 kr. om året, så afgifterne ikke vender den tunge ende nedad. Men guleroden til at forbruge mindre sukker og fedt bliver større - og bliver man ved med at ryge 20 cigaretter og spise et par plader chokolade om ugen, så kommer det til at blive dyrere.

Chokoladeis og chokolademousse skal ligestilles
Ud over at øge omkostningen ved at spise og producere de fede og sukrede fødevarer, er det oplagt at se på en omlægning af afgifterne på slik, is og chokolade, så de ikke længere pålægges afgift alene ud fra deres placering i en bestemt varegruppe, men efter hvor meget sukker, der er i varen. At slush-ice slipper for afgift, mens sodavandsis ikke gør - og at chokolademousse er afgiftsfrit, mens chokoladeis er pålagt afgift - det giver ikke mening.

Sundhedsministeren er af en eller anden grund imod at gøre det dyrere at ryge og bruge pengene på at styrke sundhedsvæsenet. Årsagen skulle være frygten for grænsehandlen, men den er der naturligvis taget højde for i udspillet.

Ingen smørelskere i grænsebutikker
Med Forebyggelseskommissionen og Skatteministeriets rapporter til grund, lægger vi afgifterne på en måde, så der vil være et overskud til staten på 3,9 mia. kr. trods grænsehandlen - penge, der går direkte til et bedre sundhedsvæsen. I øvrigt er smør og andre meget fedtholdige varer heller ikke ret velegnede til langtidsopbevaring, hvorfor grænsehandlende sjællandske smørelskere nok vil høre til sjældenhederne i grænsebutikkerne. Og forventeligt vil vi også se færre danskere plaget af livsstilssygdomme og fedme.

S og SF vil have en markant forbedring af sygehuse, kræftbehandling og forebyggelse i Danmark. Og vi tror på, at afgifter på de usunde varer virker på det prisbevidste danske folkefærd. Vi kan med udspillet her få et sundere Danmark finansieret på en måde, der i sig selv vil forbedre folkesundheden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00