Grønne tiltag er forsvundet fra EU’s arbejdsprogram: ”EU-Kommissionen løber fra sine egne løfter”

Tidligere udmeldte tiltag om dyrevelfærd, farlige kemikalier og bæredygtige fødevarer glimrer ved deres fravær i EU-Kommissionens plan for, hvad den vil lægge på bordet i det sidste år af sit mandat.

Nye regler om dyretransporter er på vej fra EU, men bredere dyrevelfærdsregler er der ikke noget spor af i EU-Kommissionens næste arbejdsprogram. Til stor fortrydelse for grønne organisationer.
Nye regler om dyretransporter er på vej fra EU, men bredere dyrevelfærdsregler er der ikke noget spor af i EU-Kommissionens næste arbejdsprogram. Til stor fortrydelse for grønne organisationer.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Grønne organisationer og politikere har bladret forgæves i EU-Kommissionens allersidste arbejdsprogram efter en række af de tiltag, som tidligere er blevet lovet fra EU-hovedkvarteret.

Den nye køreplan for det sidste år af den siddende kommissions femårige periode, som blev fremlagt i denne uge, nævner nemlig hverken en længe ventet reform af EU’s store kemikalielovgivning, REACH, eller en større reform af de europæiske dyrevelfærdsregler, som kommissionsformand Ursula von der Leyen ellers tidligere har annonceret. Også et nyt forslag om bæredygtige fødevarer, der skulle være en vigtig del af EU’s såkaldte jord til bord-strategi glimrer ved sit fravær.

Det får Enhedslistens medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, til at anklage EU-Kommissionen for at ”løbe alt hvad remmer og tøj kan holde fra de løfter, man tidligere har givet”.

”Det har var sidste chance for at EU-Kommissionen fremlagde det, den havde lovet. Nu bliver det i stedet op til den næste EU-Kommission at gøre det, men den skal først udpeges, organiseres og udarbejde sit eget arbejdsprogram. Det betyder, at vi sandsynligvis ikke kommer til at se nye lovforslag på de her vigtige områder før end tidligst i 2025. Jeg synes det er skandaløst,” skriver han i en pressemeddelelse.

Læs også

"Skandaløs" politisk beslutning

Den grønne paraplyorganisation European Environmental Bureau i Bruxelles, der blandt andre repræsenterer Danmarks Naturfredningsforening og Rådet for Grøn Omstilling, kalder det ”et alvorligt brud” på det, Kommissionen tidligere har forpligtet sig til.

”Vi ved, at reformen af REACH og dyrevelfærds-revisionerne var grydeklare, og at loven om bæredygtige fødevaresystemer også var i pipelinen. At ofre dem er en skandaløs politisk beslutning, der tilsidesætter videnskaben og borgernes ønsker til fordel for kortsigtede valghensyn,” lyder det fra direktør for Natur, Sundhed og Miljø, Faustine Bas-Defossez, i en udtalelse.

Ledende næstformand i EU-Kommissionen Maroš Šefčovič, der præsenterede arbejdsprogrammet for EU-parlamentarikerne i Strasbourg, forsvarede sig med, at de af forslagene, der allerede har været annonceret i tidligere arbejdsprogrammer, ikke bliver nævnt igen. Han lover, at der stadig bliver arbejdet på dem.

Han medgav dog samtidig, at det ikke er givet, at de ser dagens lys.

For dyrevelfærdens vedkommende bekræftede han for eksempel, at det pt. kun tegner til, at en lille del af det oprindelige forslag kommer med, når Kommissionen til december vil fremlægge nye regler specifikt for dyretransporter. Til gengæld er det uklart, hvad der kommer til at ske i forhold til aspekter, som handler om for eksempel dyr i bur og den europæiske pelsindustri, der også skulle have været en del af pakken.

Verdens største kemikalielov

Hvad angår opdatering af EU’s store kemikalielovgivning fra 2006, medgav næstformanden over for de EU-folkevalgte, at det meget vel kan være, at det bliver en opgave for den næste EU-Kommission.

”Som I ved, er REACH den mest omfattende kemikalielovgivning i verden. Og I ved også, at det er en kompleks opgave at ændre på den,” understregede Šefčovič, der advarede mod at gå for hurtigt frem, fordi stramninger af reglerne kan risikere at ramme stoffer, som der er behov for i den grønne omstilling.

Kommissionen har dog stadig en række grønne tiltag på dagsordenen. En pakke om vindenergi er på trapperne ganske snart. Og efter jul vil kommissærerne fremlægge både et nyt klimamål for 2040 og et nyt initiativ for at sikre de europæiske vandforsyningers bæredygtighed.

Af øvrige initiativer blandt de i alt 15 nye udspil i arbejdsprogrammet er der blandt andet en ny europæisk rumlov, nye initiativer mod menneskesmugling og et forslag om et nyt europæisk eksamensbevis på tegnebrættet.

Se alle de kommende forslag her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Maros Sefcovic

Vicepræsident, Europa-Kommissionen, Europa-Kommissær, Slovakiet
jurist, ph.d., (Comenius Uni.)

0:000:00