Landbruget vil beholde spædkalve i Danmark

EKSPORT: Danske spædkalve skal ikke eksporteres til Holland. Det mener Landbrug & Fødevarer, der har fremsendt et tilbud til fødevareministeren om at stoppe eksporten af danske spædkalve til Holland.
Hvert år eksporteres 45.000 spædkalve til Holland. Det er en stor vækst i forhold til tidligere.
Hvert år eksporteres 45.000 spædkalve til Holland. Det er en stor vækst i forhold til tidligere.Foto: Ullisan
Kim Rosenkilde

Vi er sikre på, at fødevareminister Dan Jørgensen godt kan gennemskue, at det, kvægbruget kalder for et godt tilbud, i virkeligheden er en pakke varm luft.

Pernille Fraas Johnsen
Landbrugschef WSPA Danmark

Op mod 45.000 spædkalve blev ifølge Landbrug & Fødevarer kørt ud af landet i 2013, fordi det ikke kan betale sig at opfede dem i Danmark. Konsekvenserne er færre danske arbejdspladser og mangel på danske råvarer.

Men det skal være slut nu, mener Landbrug & Fødevarer, der har sendt et tilbud til fødevareminister Dan Jørgensen (S), om at kvægbranchen frivilligt stopper eksporten af spædkalve til Holland. Tilgengæld kræver landmændenes organisation, at fødevareministeren indfører præmier på handyr og kvier og samtidig opgiver centrale nye krav i Lov om hold af malkekvæg, som træder i kraft 1. juli.

- Det her er en unik mulighed for at få stoppet den stigende kalveeksport og dermed forbedre dyrevelfærden samt sikre, at danske slagterier får mere kød at arbejde med. Men for at vi kan få finansiering og arbejdsro til at få vækst i dansk kalveproduktion, så er det afgørende, at vi får forbedret produktionsforholdene på andre områder, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00