Landbruget vil tjene penge på CO2-kvoter

KVOTEMARKED: Organisationen for 600 millioner landmænd foreslår Connie Hedegaard, at landbruget bliver en del af CO2-kvotesystemet i en ny klimaaftale. Ministeren og Greenpeace er skeptisk.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er dødkompliceret at udregne præcist, hvor meget CO2 der lagres på markerne. Og der vil være utallige muligheder for kreativ bogføring, så man i sidste ende ikke reducerer mængden af CO2 andre steder end på papiret.

Tarjei Haaland
Greenpeace
Fakta

IFAP foreslår blandt andet til en ny klimaaftale:

Et frivilligt CO2-marked, hvor landmænd kan sælge CO2-kvoter til virksomheder eller stater i form af øget indhold af kulstof i jorden, som så giver en virksomhed lov til at udlede ekstra CO2.

Det skal udvikles mere præcise metoder til at måle CO2-udslip fra landbruget.

Opgørelsen af CO2 i landbruget skal tage hensyn til, at noget CO2-udslip sker naturligt, mens andet er menneskeskabt.

Det skal være muligt at købe CO2-kvoter fra landbruget. Det er et forslagene fra den internationale landmandsorganisation IFAP, som i går blev overleveret til Connie Hedegaard.

Dette og en række andre forslag var, hvad IFAP, der repræsenterer 600 mio. landmænd over det meste af verden, havde af indspark til klimatopmødet i København.

Det sker blot en dag efter, at virksomheder fra hele verden var samlet i Bella Center for at komme med deres input til klimaforhandlingerne.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00