Kronik

Eksperter: Der skal øremærkes midler til strategisk forskning, hvis Danmark skal være førende plantenation

Regeringens nye handlingsplan anerkender, at plantebaserede fødevarer er fremtiden. Det forpligter, og vi er langt fra de 600 millioner kroner om året til forskning og innovation, som er afgørende for at udvikle hele den plantebaserede værdikæde fra jord til bord, skriver Christian Bugge Henriksen og Svend Christensen.

Det næste skridt er, at regeringen følger op med de langsigtede investeringer i den strategiske forskning og innovation, der skal til for, at Danmark bliver verdensførende inden for plantebaserede fødevarer, skriver Christian Bugge Henriksen og Svend Christensen
Det næste skridt er, at regeringen følger op med de langsigtede investeringer i den strategiske forskning og innovation, der skal til for, at Danmark bliver verdensførende inden for plantebaserede fødevarer, skriver Christian Bugge Henriksen og Svend ChristensenFoto: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix
Christian Bugge HenriksenSvend Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den nye Handlingsplan for Plantebaserede Fødevarer fra oktober er den første af sin slags i hele verden.

Alligevel har der i den forgangne uge lydt mange kritiske røster om planen.

Men tager man handlingsplanens stærke formuleringer alvorligt, er Danmark godt på vej til at erobre den gule førertrøje i det 2030-etapeløb, der hedder den nødvendige plantebaserede omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystem.

Det forpligter.

Fra første side i handlingsplanen slår fødevareministeren fast, at plantebaserede fødevarer er fremtiden og fremhæver, at øget produktion og forbrug af plantebaserede fødevarer er en del af løsningen på de kriser, som truer menneskeheden, herunder truslen for både fødevareforsyning, vandressourcer, klima, sundhed, natur og biodiversitet.

Stort CO2-reduktionspotentiale

Med handlingsplanen anerkender regeringen at vores globale landbrug skal omstilles til et mere plantebaseret fødevaregrundlag.

Det er regeringens vision, at Danmark deltager aktivt i omstillingen og dermed inspirerer resten af verden til en grøn omstilling af fødevaresystemerne.

Vi mangler både viden og værktøjer, hvis vi skal gå forrest, inspirere resten af verden og tage en stor andel af fremtidens globale fødevaremarked.

Christian Bugge Henriksen & Svend Christensen
Hhv. lektor, Københavns Universitet og institutleder, Københavns Universitet

Handlingsplanen cementerer talrige videnskabelige undersøgelsers dokumentation af de plantebaserede fødevarers enorme CO2-reduktionspotentiale.

Mere plantebaseret fødevareproduktion og -forbrug er det virkemiddel, der mest effektivt vil kunne reducere de globale drivhusgasemissioner fra vores fødevaresystem.

På Københavns Universitet er vi stolte af at have bidraget væsentligt til det vidensgrundlag, som handlingsplanen bygger på.

Det første store skridt tog vi i Innovationsfondens AgriFoodTure Roadmap, hvor Institut for Plante- og Miljøvidenskab (PLEN), som koordinator for det plantebaserede spor, sammen med 80 eksperter på tværs af de danske universiteter og vidensinstitutioner, fremlagde en køreplan for, hvordan Danmark med forskning og innovation kunne blive verdensførende på plantebaserede fødevarer.

Som direkte forberedelse til handlingsplanen har Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) lavet en fremskrivning af markedsudviklingen for plantebaserede fødevarer i nærmarkeder, og PLEN og IFRO har sammen med Aalborg Universitet gennemført en strategisk analyse af plantebranchens virksomheder, udviklingsveje og udviklingsbehov.

Eksisterende virkemidler slår ikke til

På tværs af alle undersøgelserne står det klart, at vi mangler både viden og værktøjer, hvis vi skal gå forrest, inspirere resten af verden og tage en stor andel af fremtidens globale fødevaremarked.

Landbrug & Fødevarer og NNF efterspørger her i Altinget, at alle sejl sættes til for at udvikle og optimere den plantebaserede værdikæde på samme måde, som den animalske er blevet det i mere end 100 år. De fremhæver, at det kan bidrage væsentligt til at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmarks fødevaresektor.

AgriFoodTures Roadmap siger nøjagtigt det samme og angiver, at der er behov for offentlige investeringer på 600 millioner kroner om året til forskning og innovation inden for plantebaserede fødevarer. Altså ud over midler fra private fonde.

Læs også

Vi er kommet et stykke af vejen, men er langt fra i mål. I AgriFoodTure konkurrerer projekter inden for plantebaserede fødevarer med tre andre spor inden for grøn udvikling af fødevarer. I den første ansøgningsrunde fik elleve forskningsprojekter bevilling.

Tre af dem, med et samlet budget på 15 millioner kroner, fokuserer på plantebaserede fødevarer.

I Fonden for Plantebaserede Fødevarer, hvor fokus alene er på planterne, vil der i år blive uddelt 58,2 millioner kroner, men disse midler vil først og fremmest gå til udviklingsprojekter. Derudover skal midler fra GUDP, Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) og andre tælles med, men vi er ikke i nærheden af 600 millioner kroner årligt.

Afgørende med strategisk forskningsindsats

Derfor er vi glade for, at én af de helt centrale målsætninger i handlingsplanen er en styrkelse af forskning og innovation inden for plantebaserede fødevarer.

Det Økonomiske Råd har vist, at statens investeringer i forskning og innovation i vindmøller har været den mest afgørende faktor i udviklingen af en succesfuld dansk vindmølleindustri. Det samme gør sig gældende for udviklingen af den plantebaserede fødevaresektor.

Omstillingen kræver, at Folketinget afsætter 600 millioner kroner årligt til forskning i plantebaserede fødevarer.

Christian Bugge Henriksen & Svend Christensen
Hhv. lektor, Københavns Universitet og institutleder, Københavns Universitet

Det er meget positivt at handlingsplanen fremhæver behovet for strategisk samarbejde om forskning og innovation mellem det offentlige og private virksomheder.

Med de mange initiativer og gode kræfter inden for plantebaserede fødevarer, vil det nemlig være fuldstændig afgørende for successen med en samlet strategisk forskningsindsats på tværs af alle videnskabelige fagområder - og med involvering af alle relevante aktører.

Behov for øremærkede midler 

Kort sagt vil vi ifølge regeringens handlingsplan kun være i stand til at opfylde vores grønne mål med en omstilling til plantebaserede fødevarer i en skala, der inspirerer resten af verden.

Omstillingen kræver, at Folketinget afsætter 600 millioner kroner årligt til forskning i plantebaserede fødevarer, ifølge AgriFoodTure.

Som eksemplerne ovenfor viser, når vi ikke det investeringsniveau, så længe forskningen i Innovationsfonden, GUDP og DFF, ligger i åben konkurrence med andre forskningsområder.

Læs også

Altså er vi nødt til at afsætte flere øremærkede midler til forskning og innovation, der målrettet booster både produktion og forbrug af plantebaserede fødevarer.

Det kan kun ske ved en koordineret indsats, som med øremærkede midler til strategisk forskning og innovation frem mod 2030 samler alle relevante aktører og målrettet udvikler hele den plantebaserede værdikæde fra jord til bord.

Vi har lang vej igen, men handlingsplanen er et stort skridt på vejen.

Det næste skridt er, at regeringen følger op med de langsigtede investeringer i den strategiske forskning og innovation, der skal til for, at Danmark bliver verdensførende inden for plantebaserede fødevarer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Bugge Henriksen

Lektor, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet

Svend Christensen

Institutleder ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet, formand, Plant Biologicals Network

0:000:00