Multiresistente bakterier indtager hospitalerne

RESISTENS: Antallet af infektioner med multiresistente bakterier steg i 2013 markant på landets hospitaler. Udviklingen er alvorlig og udgør en trussel for hele hospitalsvæsenet, vurderer ekspert.

I 2013 steg antallet af patienter, der fik infektioner med multiresistente bakterier som VRE og CPE på de danske hospitaler. Udviklingen er bekymrende og kan på sigt få konsekvenser for hospitalernes handlemuligheder, vurderer ekspert.
I 2013 steg antallet af patienter, der fik infektioner med multiresistente bakterier som VRE og CPE på de danske hospitaler. Udviklingen er bekymrende og kan på sigt få konsekvenser for hospitalernes handlemuligheder, vurderer ekspert.Foto: Colourbox
Tyson W. Lyall
Fakta
Fakta om VRE
VRE er en forkortelse for vancomycin-resistente enterokokker. Enterokokker er en naturlig del af tarmfloraen, men kan give urinvejsinfektioner og alvorlige infektioner som hjerteklapbetændelse - især blandt ældre patienter.   Vancomycin er primær behandling ved alvorlige infektioner med antibiotikaresistente enterokokker. Mange VRE er desuden resistente overfor andre antibiotika, hvilket efterlader få behandlingsmuligheder.  

Fakta om CPE

CPE står for carbapenemase-producerende enterobakterier. Enterobakterier er betegnelsen for en meget stor gruppe tarmbakterier som for eksempel e-coli. CPE-bakterier er resistente overfor carbapenemer. Carbapenemer er en gruppe antibiotika, som bliver anvendt til at behandle alvorlige infektioner med multiresistente ESBL-bakterier. Ved carbapenem-resistens er der meget få og oftest ikke optimale antibiotika til behandling af infektioner med den type bakterier.

Kilde: Statens Serum Institut

Alt imens MRSA har indtaget mediedagsordenen, så har multiresistente bakterier som VRE og CPE indtaget de danske hospitalsstuer. I 2013 skete der nemlig en eksplosiv udvikling i infektioner med de antibiotikaresistente bakterier på landets hospitaler.

Det viser årets Danmap-rapport fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.

Udviklingen er ”meget bekymrende”, siger overlæge ved Statens Serum Institut, Robert Skov. De stigende tilfælde med CPE- og VRE-infektioner kan nemlig på sigt true den moderne hospitalsbehandling.

”Behandlinger påvirker patienternes immunforsvar, og det medfører infektioner. Hvis de infektioner i stigende grad kommer med resistente bakterier, så sætter det begrænsninger på den hjælp, sundhedssystemet kan levere,” lyder det fra Robert Skov.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00