Nye vækstforslag skal skabe flere succeser som Lagkagehuset

IVÆRKSÆTTERI: Iværksætterpanelet rammer plet med sine anbefalinger og kan være med til at skabe flere vækstrejser som Lagkagehuset, mener erhvervslivet.

I 2008 fusionerede de to bagerier Skallebæk og Lagkagehuset til en stor bagerkæde under navnet Lagkagehuset.
I 2008 fusionerede de to bagerier Skallebæk og Lagkagehuset til en stor bagerkæde under navnet Lagkagehuset.Foto: /ritzau/Ivan Riordan Boll
Sine Riis Lund

Forhåbentlig vil man med et udspil som det her kunne få flere virksomheder som Lagkagehuset, der startede som en butik, og som nu er en stor virksomhed med mange investorkroner.

Sigurd Schou Madsen
Politisk konsulent i Dansk Erhverv

Så selvom virksomheden godt kunne skaleres ud i verden, så er der ikke rigtig lysten til at gøre det, fordi du også løber risikoen for, at det hele falder sammen, og at du sætter familiens gældfrie hus over styr.

Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

Det startede med en enkelt bagerbutik på et gadehjørne på Christianshavn i København. Siden er Lagkagehuset blevet til mere end 30 fysiske butikker rundt i Danmark og har også fået en adresse i London.

I sommer blev Lagkagehuset så solgt til en kapitalfond med ambitioner om, at Lagkagehuset fremover skal overskride flere landegrænser.

Det er vækstrejser som disse, regeringens iværksætterpanel håber at lave flere af med 13 nye hovedforslag og en række supplerende forslag.

Dokumentation

Panelets 13 hovedforslag

1. Indførelse af investorfradrag i den personlige indkomst for investeringer i unoterede aktier (direkte og gennem fonde) for op til 1,5 mio. kr. per år.
Panelet håber, et fradrag kan tilskynde flere til at foretage de mere risikable investeringer i unoterede virksomheder.

2. Indfør aktieindkomstskat på niveau med resten af Norden
I Danmark beskattes aktieindkomst under 51.700 kroner med 27 procent, mens aktieindkomst over 51.700 kroner beskattes med 42 procent. Det vil panelet have ændret, så den bliver 27 procent uanset beløbet.

3. Indfør aktiesparekonto i stil med den ”svenske model”
Panelet foreslår en svensk inspireret aktiesparekonto, der skal komme særligt mindre virksomheder til gode.

4. Udvid ATP’s formålsparagraf
Ifølge panelet investerer pensionsselskabet ikke tilstrækkeligt i danske virksomheder. Derfor foreslås det, man i ATP’s formålsparagraf tilføjer, at en større del af investeringerne skal gå til danske virksomheder.

5. Beskat medarbejderaktier i små selskaber som aktieindkomst og altid først ved realisering af gevinst
Panelet vil gøre det attraktivt at aflønne medarbejdere i mindre virksomheder i aktier. Det skal ske ved at fjerne 10 procentsbegrænsningen i ligningsloven.

6. Gør det nemmere at dele ejerskab ved fuld aftalefrihed for vesting og tilbagekøbsklausuler af medarbejderaktier
Panelet lægger op til, at man gør det muligt for selskaber at indgå aftaler om, hvad medarbejderen skal opnå for at få tildelt medarbejderaktier.

7. Skab lettere adgang til ophold i Danmark for kompetencer på positivlisten
Det skal være nemmere at få talentfulde udlændinge til Danmark. Derfor foreslår panelet at fastlægge én fast beløbsgrænse for aflønning af udenlandske medarbejdere på 250.000 kr. årligt, såfremt der samtidig tilbydes medejerskab i virksomheden i form af en ejerandel på minimum 0,5 procent eller mindst svarende til 100.000 kroner ved sidste værdiansættelse af virksomheden.

8. Innovation, iværksætteri og digitalisering skal styrkes i uddannelsessystemet
Panelet har fremlagt en række målsætninger til uddannelsesområdet og håber, at 20.000 flere unge uddanner sig inden for tekniske og naturvidenskabelige fagområder over de næste 10 år.

9. Lemp adgang til forskerordning
Forskerordningen giver udenlandske forskere favorable skattevilkår i Danmark, men ifølge panelet er det svært for små virksomheder at udnytte denne fordel. Derfor foreslås det blandt andet at give mulighed for, at aktieoptioner og medarbejderaktier kan tælle med ved opgørelsen af minimumsindkomsten i forskerskatteordningen.

10. Enkel og attraktiv opsparingsordning til start af egen virksomhed
Lønmodtagere skal årligt kunne indbetale en million kroner i op til tre år på en særlig opsparingskonto målrettet etablering af egen virksomhed. Der gives fradrag i den personlige indkomst for indbetalinger på kontoen.

11. Skab en mere effektiv vidensspredning fra universiteter til virksomheder
Universiteterne skal blive bedre til at dele viden med erhvervslivet, der kan bruge universiteternes resultater i deres forretning.

12. Skab opdateret og progressiv regulering inden for ny teknologi
Det skal være nemmere for virksomheder at finde ud af, om deres idéer lever op til dansk lovgivning. Der skal oprettes regulatoriske test-labs, hvor nye koncepter og produkter kan afprøves i et afgrænset område eller periode.

13. Gør offentlige udbud mere tilgængelige for mindre virksomheder
Det skal være nemmere for mindre virksomheder at få del i nogle af de udbud, det offentlige lægger ud. Blandt andet skal der ændres i strukturerne i det offentlige, så store kontrakter kan blive opdelt i mindre dele.

Læs uddybende om forslagene her.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024