Debat

Plantebranchen: Dansk landbrug skal producere mad til mennesker – ikke dyr

DEBAT: Det nytter ikke at snakke om, at dansk landbrugsproduktion er mindre klimabelastende end udlandets. En ambitiøs klimapolitik må og skal tage udgangspunkt i en total omlægning af vores landbrugsproduktion til fordel for planter, skriver Plantebranchen.

I Plantebranchen bakker man ikke op om forbud og afgifter på bestemte fødevarer, skriver brancheforeningen.
I Plantebranchen bakker man ikke op om forbud og afgifter på bestemte fødevarer, skriver brancheforeningen.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Plantebranchen

Plantebranchen er en ny grøn brancheforening for udbydere af plantebaserede fødevarer med foreløbigt 18 danske fødevarevirksomheder som medlemmer, og vi ser frem til at samarbejde med den kommende nye regering om, hvordan vi gennem omlægning af vores kost og fødevareproduktion kan bidrage til at reducere CO2-aftrykket.

Plantebranchen læser valgresultatet som udtryk for, at vælgerne ønsker handling til gavn for klimaet, og derfor er det vores glædelige forventning, at uanset hvem der kommer til at danne regering, vil der være langt mere fokus på CO2-reduktioner i fødevareproduktionen, end vi tidligere har set.

Plantebranchen synes naturligvis, at det er positivt, at der pågår forskelligt arbejde, som skal gøre den animalske produktion mindre CO2-belastende, således som det for eksempel fremgår af den tidligere regerings klima- og luftudspil fra oktober 2018.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Landbruget, regeringen og Folketinget må imidlertid se i øjnene, at uanset hvor meget vi kan gøre den animalske fødevareproduktion mindre klimabelastende, så er der ingen vej uden om at nedbringe den animalske produktion til fordel for den plantebaserede.

Den engelske forsker Joseph Poore udtrykker det meget klart: "I forhold til naturen, klimaet og miljøet er der størst gevinst ved at skifte kødet ud med en plantebaseret kost. Det vil kunne ses næsten omgående." 

Uanset hvor meget vi kan gøre den animalske fødevareproduktion mindre klimabelastende, så er der ingen vej uden om at nedbringe den animalske produktion til fordel for den plantebaserede.

Plantebranchen

Det nytter derfor ikke at fortsætte snakken om, at den danske landbrugsproduktion er mindre klimabelastende end den udenlandske, og derfor skal vi bare fortsætte som hidtil. Det må høre op. En ambitiøs luft- og klimapolitik må og skal tage udgangspunkt i en total omlægning af vores landbrugsproduktion.

En samfundsopgave
Denne kolossale opgave skal landbruget naturligvis ikke løse alene. Det er en samfundsopgave.

Til trods for, at vi helt tilbage til KV-regeringens miljøplaner fra begyndelsen af 1990'erne har haft kendskab til udfordringerne ved animalsk fødevareproduktion, mangler vi fortsat helt basal viden om de økonomiske konsekvenser af at omlægge produktionen fra dyr og foder til mad til mennesker – både for Danmarks samlede økonomi og for den enkelte landmand.

Modstanden mod denne omlægning kan kun overvindes med viden om konsekvenserne, og derfor må der sættes ind på forskning, også på det økonomiske område.

Overordnet set er det Plantebranchens opfattelse, at innovation og investering i ny teknologi og viden er vejen frem, hvis vi effektivt skal møde klimaudfordringerne. Investeringer i, hvordan vi etablerer og sikrer et fremtidigt grønt landbrug, vil lønne sig også på lang sigt, fordi der bliver behov for den viden overalt i verden. 

Med vores lange tradition som landbrugsland er det kun naturligt, at vi går foran og viser vejen. Vi har med succes gjort det med alternative energiformer, og den succes skal vi gentage.

Klimamærkning, ja tak
På den korte bane er der flere ting, den nye regering kan gøre.

Klima- og luftudspillet indeholder gode idéer, blandt andet en klimamærkning af alle fødevarer, som helt klart bør blive en realitet, så vi alle får bedre mulighed for at handle klimabevidst.

Fremme af en grøn dagsorden kan også ske ved nedsat moms på frugt og grønt, hvorimod forbud eller afgifter på bestemte fødevarer efter Plantebranchens opfattelse ikke er vejen frem.

Tak til Altinget for at give Plantebranchen mulighed for at fremkomme med sine ønsker til den nye regering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00