Debat

Professor: Sund kost kan godt være klimavenlig

DEBAT: Det behøver ikke at stå i modsætning til sund kost at vælge klimavenligt, når vi handler ind, skriver professor i ernæring Susanne Gjedsted Bügel. 

Kød og fisk skal i fremtiden være tilbehør til en mere plantebaseret kost, skriver Susanne Gjedsted Bügel.
Kød og fisk skal i fremtiden være tilbehør til en mere plantebaseret kost, skriver Susanne Gjedsted Bügel.Foto: Tore Meek/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Gjedsted Bügel 
Professor i ernæring og formand for Selskabet for Ernæringsforskning

Behovet for at ændre vores nuværende kostvaner til mere bæredygtige kostvaner er vigtigere end nogensinde, men ikke nødvendigvis det nemmeste at opnå.

Vores nuværende fødevaresystem har en negativ effekt på det miljø, som fremtiden skal bygges på, og politiske og økonomiske uligheder betyder, at mens halvdelen af verdens befolkning er overvægtige, er den anden halvdel underernæret.

Hvis vi skal modvirke de miljømæssige udfordringer, klimaændringer og samtidig opbygge en mere fødevaresikker og ernæringsmæssigt optimal fremtid, så skal vi ændre det nuværende system. Det kræver politiske indsatser både internationalt og nationalt. Der er både brug for en mere ligelig fordeling af ressourcerne, men også i høj grad fokus på fødevarespild i hele fødevaresystemet, og sidst, men ikke mindst, kræver det nogle ændringer i, hvad og hvor meget vi spiser.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

En bæredygtig kost skal ifølge FAO ikke kun være miljømæssigt bæredygtig, men skal også leve op til nogle økonomiske og kulturelle regler, og så skal de selvfølgelig leve op til vores ernæringsmæssige anbefalinger. Der er ikke nogen simpel definition på, hvad en bæredygtig kost er; men FAO (2012) har defineret en bæredygtig kost således:

”En bæredygtig kost er en kost med lille effekt på miljøet, som bidrager til fødevare- og ernæringsmæssig sikkerhed og til sunde liv for nuværende og fremtidige generationer. En bæredygtig kost beskytter og respekterer biodiversitet og økosystemer; er kulturelt acceptabel, tilgængelig, økonomisk fair og betalelig, ernæringsmæssigt tilstrækkelig, sikker og sund."

Hvis vi skal modvirke de miljømæssige udfordringer, klimaændringer og samtidig opbygge en mere fødevaresikker og ernæringsmæssigt optimal fremtid, så skal vi ændre det nuværende system.

Susanne Gjedsted Bügel 
Professor i ernæring og formand for Selskabet for Ernæringsforskning

Kød og fisk er tilbehør
De fleste i Danmark kender vel efterhånden de ti kostråd, som fødevarestyrelsen står bag. Disse anbefaler variation, mindre sukker, mindre salt etc. En ny mulig variant af disse kunne være at føje noget til om bæredygtighed. Det er der nogle lande, der allerede har gjort, og flere er på vej. 

Nogle af de nye og bæredygtige kostråd kunne være at spise mere plantebaseret, kun at indtage fisk fra særligt certificerede områder og særligt bæredygtige arter; at undgå madspil; at reducere indtaget af rødt og forarbejdet kød, at reducere indtaget af ultraforarbejdede fødevarer, at spise efter sæson og at vælge lokalt producerede fødevarer med mere. 

Den traditionelle middelhavskost og Ny Nordisk kost nævnes begge som gode bud på bæredygtige kosttyper.

Vi skal altså ikke helt undgå kød, fisk og mejeriprodukter, idet de bidrager til en række vigtige næringsstoffer; vitaminer (vitamin B12, vitamin D)  og mineraler (Fe, Zn, Cu), der især findes i animalske produkter, samt protein af høj kvalitet. Men vi kan godt skære drastisk ned i forhold til det, vi indtager i dag.

Fyld hverdagen med farverige grøntsager, fuldkornsprodukter og proteinrige bønner og linser og gør kød og fisk til delikat tilbehør, der kun spises et par gange om ugen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Gjedsted Bügel

Professor i klinisk og forebyggende ernæring, Institut for Idræt og Ernæring, KU
cand.scient i eksperimentel biologi med speciale i human ernæring

0:000:00