Marianne Jelved: Sund skolemad begynder med selvfinansiering
DEBAT: Skolemad er et vigtigt bidrag til elevernes koncentration og udbytte af undervisningen. Men initiativet og finansieringen skal starte lokalt, så alle børn kan få mulighed for en sund, økologisk madordning i folkeskolen, skriver Marianne Jelved (R).
Amalie Bjerre Christensen
Market AnalystAmalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.
Af Marianne Jelved (R)
Folketingsmedlem
Vores synspunkt er, at elevernes mulighed for indlæring kan være udfordret af, at de enten ikke får madpakke med i skole, eller at skolernes udbud af mad ikke er af tilstrækkelig kvalitet til, at eleverne kan holde humøret højt og energien kørende en hel skoledag.
Det betyder i værste fald, at eleverne ikke får et relevant udbytte af undervisningen. Det er også centralt at rette blikket mod skolemaden, da flere undersøgelser faktisk har vist, at de elever, der bliver kaldt til skolelederens kontor for at have lavet ballade, oftest ikke har fået madpakke med i skole.
Skolemad er et følsomt emne
Utilstrækkelig skolemad kan også betyde, at eleverne får et skævt billede af, hvad sund mad er. Det kan på længere sigt skabe store sundhedsmæssige problemer, såvel for barnet som for samfundet. Derfor er det vigtigt, at eleverne allerede i skolen får indarbejdet sunde kostvaner.
Skriv til [email protected]
Skolemaden kan isoleret ses som et forhold mellem skolen, dens ledelse, personale og eleverne og bagved dem deres forældre. Derfor er det et følsomt emne, fordi det på nuværende tidspunkt som oftest er forældrene, der har ansvaret.
Vi i Radikale Venstre mener, at en sund, økologisk madordning både vil gavne forældre og deres børn. Det skal ikke forstås, som at vi ikke har tillid til forældrene, men at vi blot ønsker en optimal løsning for alle skoleelever.
Det skal ikke forstås, som at vi ikke har tillid til forældrene, men at vi blot ønsker en optimal løsning for alle skoleelever.
Marianne Jelved (R)
Folketingsmedlem
Derfor synes vi, at det er positivt at anerkende skolemadens kvalitet som et ansvar for, at børn og unge får noget ordentligt at spise i løbet af skoledagen.
Skolebestyrelserne må på banen
Dog koster en økologisk madordning en del penge, som staten ikke har mulighed for at finansiere på nuværende tidspunkt. Derfor kan man også forestille sig, at skolebestyrelserne rejser dette emne til debat på skolen og dernæst i kommunen.
Og man kan selvfølgelig begynde med en tilvænning og en omstilling, hvor madordningen kan indføres som et tilbud til eleverne og forældrene, der så kan bestille det til deres børn ind imellem ved særlige lejligheder eller ved en travl periode for forældrene. Så begynder det med en selvfinansiering.
Man må prøve sig frem. Der må være nogle visionære skoler og personaler, der tør tage et initiativ og prøve sig frem.