Rapport: Her er fem hovedkonklusioner om blockchain i fødevaresektoren

VIDEN: Moderne fødevareproduktion har brug for teknologiske løsninger som blockchain, men de danske SMV'er er ikke her og nu klar til at indarbejde blockchain-teknologi. Læs fem konklusioner fra DTU Fødevareinstituttet om blockchain.

Behovet for at bruge en teknologi som blockchain i fødevaresektoren vil stige, konkluderer ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet. ARKIVFOTO.
Behovet for at bruge en teknologi som blockchain i fødevaresektoren vil stige, konkluderer ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet. ARKIVFOTO.Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Fødevarevirksomheder må forvente øgede krav til dokumentation, sporbarhed og transparens for at få adgang til eksportmarkederne.

Og presset ventes også på sigt at ramme de danske producenter, der anvender importerede varer i deres produktion såsom kaffe, kakao og mandler.

Et afsluttet projekt med DTU Fødevareinstituttet i spidsen har undersøgt blockchain på fødevareområdet og kommer i en rapport med de fem følgende hovedkonklusioner:

Dokumentation

Hvad er en blockchain?
En blockchain er en kontinuerligt voksende liste af blokke, som er forbundet med kryptografi. Hver blok indeholder typisk en kryptografisk henvisning til den foregående blok, et tidsstempel samt et antal transaktioner. Blockchains er designet til at gøre det meget vanskeligt at ændre tidligere transaktioner.

Kilde: Wikipedia

Centrale begreber:
En blok: En samling af data der bl.a. indeholder et tidsstempel, en henvisning til den forrige blok og en række transaktioner (data).
Offentlig blockchain: En blockchain, der er open source og kan valideres og i princippet læses af alle.
Privat blockchain: En blockchain, hvor initiativtageren selv vælger hvilke computere, der skal indgå i blockchainen
Kryptografi: Kryptografi er en metode til at sikre data mod misbrug. Helt simpelt kan det illustreres med en lås med en talkode.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

 


0:000:00