S: For tidligt at juble over pesticidbeslutning

NYHED: Miljøministeren jubler over EU-beslutning, der giver de enkelte lande lov til at afvise et pesticid, hvis det forurener grundvandet. Kampen er langtfra slut, vurderer MEP Dan Jørgensen (S).

Det er meget egoistisk. Det løser det danske problem, men ikke problemerne i andre lande.

Dan Jørgensen (S)
Næstformand i EU-Parlamentets miljøudvalg
Fakta
Sagen kort:
Hovedparten af landene bakkede op om forslaget, dog undlod fire lande at stemme.

Forslaget har været længe under vejs - Kommissionen fremsatte det for næsten to år siden, og det har indtil nu overlevet tre formandskaber.

Der var tale om et forslag fra Kommissionen, som fundamentalt ville ændre den eksisterende nationale godkendelsesordning for pesticider ved at indføre en regel, der ville tvinge Danmark til at godkende pesticider, der er godkendt i andre lande.

Miljøministeren har arbejdet for at ændre forslaget.

Samtidig stemte et flertal i parlamentet sidste år for at fjerne klimazonerne.                                   

Kilde: EU, Miljøministeriet

Mandag godkendte EU's ministerråd et forslag, der giver hvert enkelt medlemsland ret til at afvise et pesticid, hvis det truer grundvandet eller befolkningens sundhed. Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) glæder sig over beslutningen:

"Det har vi kæmpet hårdt for, og jeg er glad for og stolt af, at vores anstrengelser har båret frugt. I december måned da jeg første gang rejste sagen i rådet, var jeg helt isoleret - her 6 måneder efter har alle tilsluttet sig," skriver ministeren i en pressemeddelelse. 

Næstformanden i EU-Parlamentets miljøudvalget, Dan Jørgensen (S), mener derimod, at det er for tidligt at juble over beslutningen. Forslaget indebærer nemlig stadig, at EU-landene inddeles i klimazoner.

S: Drop zonemodel
Oprindelig var det meningen, at lande inden for zonen skulle tvinges til at godkende alle pesticider, der blev godkendt af andre lande i zonen. Med ministerrådets beslutning er der nu blevet indført en "drikkevandsundtagelse":

"Det er for tidligt at juble, for der skal stadig laves et kompromis mellem ministre og parlament. Ministerrådets forslag er laveste fællesnævner, men et flertal i parlamentet er parat til at droppe zonemodellen," siger Dan Jørgensen.

Han ønsker i stedet en model uden standarder fra EU, fordi de geografiske forhold gør, at der er stor forskel på hvilke former for pesticider, der er brug i de enkelte lande.

Egoistisk beslutning
I dag er det kun Danmark og Slovenien, der kan opretholde en kvalitet af grundvandet, der ikke kræver rensning. I de fleste EU-lande renser man derimod grundvandet, før det drikkes, og derfor betegner Dan Jørgensen beslutningen som egoistisk:

"Det er meget egoistisk. Det løser det danske problem, men ikke problemerne i andre lande," siger Dan Jørgensen.

Industrien har presset hårdt på for en zonemodel, fordi de ønsker en harmonisering af det indre marked. Bliver zonemodellen en realitet, vil Danmark blive placeret i den nordlige zone sammen med Finland og Sverige samt Estland, Letland og Litauen.

0:000:00