Sundeste mælk skal være billigst

18/8-04: Henriette Kjær (K) svarer Søren Søndergaard (EL), at regeringen arbejder ihærdigt på at få støtteordningerne til skolemælk ændret, så den sundeste mælk får det højeste tilskud.

Det er særdeles væsentligt for mig at sikre, at EU's markedsordning for mælk ikke modvirker vore nationale kostråd, som er baseret på solid ernæringsmæssig viden. Vore kosteksperter anbefaler således, at børn indtager ca. ½ liter mælk fra de magre mælketyper dagligt.

Henriette Kjær (K)
Familie og forbrugerminister
Dokumentation
Spørger: Søren Søndergaard (EL)

Spørgsmål: Vil ministeren tage initiativ til, at støtteordningerne til skolemælk ændres, så den sundeste mælk får det højeste tilskud?

Svar fra familie- og forbrugerministeren: Det er særdeles væsentligt for mig at sikre, at EU's markedsordning for mælk ikke modvirker vore nationale kostråd, som er baseret på solid ernæringsmæssig viden. Vore kosteksperter anbefaler således, at børn indtager ca. ½ liter mælk fra de magre mælketyper dagligt.

Spørgsmål vedrørende markedsordningerne for landbrugsprodukter hører under Fødevareministeriets område. Jeg har derfor drøftet spørgsmålet med fødevareminister Hans Christian Schmidt (V), som har udtalt følgende:

"Jeg vil på det først kommende rådsmøde, som er det uformelle rådsmøde i Holland den 5. - 7. september, tage spørgsmålet om skolemælksordningen op, idet de nuværende regler under den fælles EU- ordning ikke er hensigtsmæssige, herunder støttestrukturen. Tiden er kommet til at reformere denne ordning yderligere, så den i øget grad afspejler de ernæringsmæssige anbefalinger. Målet er at opnå en fleksibel ordning, så medlemslandene får mulighed for at uddele støtten i overensstemmelse med kostrådene til børn og unge, herunder også at der kan ydes støtte til kærnemælk."

Som det fremgår, arbejder regeringen ihærdigt på at få støtten omlagt, således at det ernæringsrigtige valg for vore skolebørn i højere grad bliver det mest nærliggende og naturlige valg.

Spørgsmål: Vil ministeren tage initiaitv til, at sundhedsskadelige, sukkerholdige mælkeprodukter som kakaomælk ikke modtager støtte fra skolemælksordningen?

Svar fra familie- og forbrugerministeren: Som anført til spørgsmål §4922 vil fødevareministeren tage initiativ til at tage skolemælksordningen op med sine europæiske kolleger.

Jeg skal tilføje, at skolemælksordningen med levering af støttede mælkeprodukter kan være et godt bidrag til at modvirke tendensen til, at eleverne fx køber sodavand. I den sammenhæng er det også glædeligt, at forældrene i stort omfang er ernæringsbevidste, når skolemælken skal bestilles, idet skolemælk og minimælk udgør mere end halvdelen af salget af skolemælk.

Spørgsmål: Vil ministeren øjeblikkeligt sikre, at skolemælken bliver billigere, jo mindre fedtholdig den er, uanset hvilke regler EU måtte have vedtaget.

Svar fra familie- og forbrugerministeren: Spørgsmål vedrørende markedsordningerne for landbrugsprodukter hører under fødevareministeriets område. Jeg har derfor drøftet spørgsmålet med fødevareminister Hans Christian Schmidt, som har udtalt følgende:

"Støtteordningen for skolemælk er en del af den fælles markedsordning for mælk og mejeriprodukter i EU, og anvendelsen af ordningen er dermed obligatorisk for medlemsstaten. Det er således et retskrav på udbetaling af støtten, hvis støttebetingelserne er opfyldt. Det er derfor ikke muligt for Danmark med omgående virkning at ændre på fx EU's støttesatser til de enkelte mælketyper. Støttesatserne udgør for 0,25 l. sødmælk 39 øre, mens den for letmælk udgør 30 øre og 23 øre for såvel skummetmælk som minimælk.

I forbindelse med den seneste reform af ordningen i 2000 lykkedes det ikke mindst takket være en stor dansk indsats at få reduceret støtten til den fedtholdige mælk til fordel for de mindre fedtrige produkter, samtidig med at minimælk og skummetmælk blev omfattet af ordningen. Tiden er nu inde til at få gjort ordningen bedre, hvorfor jeg vil tage sagen op i EU.

Jeg skal samtidig gøre opmærksom på, at støttemodtagerne under skolemælksordningen kan benytte sig af den mulighed, der er for ikke at medtage særlige mælketyper som fx kakaomælk i sortimentet under ordningen. Det står nemlig allerede nu støttemodtagerne frit for at vælge mellem de støtteberettigede produkter og produkter og begrænse det antal produkter, som tilbydes under ordningen til fx mælketyper med lavt fedtindhold."

Jeg kan i det hele henholde mig til denne udtalelse.


0:000:00