Debat

Tænketank: En ansvarlig virksomhed serverer mad efter klimakostrådene

Offentlige og private kantiner bør vise os danskere, hvordan man kan lave sunde og velsmagende retter på nye måder, skriver Marie-Louise Boisen Lendal.

Hvis man får serveret spændende og lækker mad ude, bliver man inspireret til at prøve at efterligne det derhjemme. På den måde kan kantinerne være med til at sætte sunde og bæredygtige ringe i vandet hos medarbejderne, skriver Marie-Louise Boisen Lendal. 
Hvis man får serveret spændende og lækker mad ude, bliver man inspireret til at prøve at efterligne det derhjemme. På den måde kan kantinerne være med til at sætte sunde og bæredygtige ringe i vandet hos medarbejderne, skriver Marie-Louise Boisen Lendal. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Marie-Louise Boisen Lendal
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forleden var jeg til møde hos SEGES, landbrugets vidensinstitution, der har til huse i AgroFoodPark i Aarhus. Efter et par timers intense møder om at få klima på skemaet på landbrugsskolerne, knurrede maverne godt og grundigt, og vi gik derfor ud mod kantinen.

Jeg så for mig, at jeg skulle ud til en buffet med bøf, sovs og kartofler, en simreret med gris eller måske smørrebrød højtbelagte med paté, skinke og pølse. Det er dét, jeg forbinder med kantinerne hos de virksomheder, jeg ofte besøger.

Men det, jeg mødte hos AgroFoodParks kantine, som drives af Food & Co, var noget helt andet. En gryderet med linser og kikærter, rimmet laks med rugbrødscrunch, rodfrugter nænsomt anrettet, godt surdejsbrød og lidt pålæg med lagret ost og skinke.

I første omgang opdagede jeg slet ikke, at kødet "manglede". Kantinen havde – uden at reklamere med VEGETAR-dag – bare valgt at skrue ned for kødet og op for fisk, kikærter, linser, bønner og alt det grønne. 

Marie-Louise Boisen Lendal
Direktør, Tænketanken Frej

Maden var både velsmagende og mættende – og jeg savnede slet ikke kødet. Og faktisk var jeg for én gangs skyld ikke helt træt efter maden, men derimod klar med ny energi til at få konkrete klimaværktøjer ud på landbrugsskolerne.

I første omgang opdagede jeg slet ikke, at kødet "manglede". Kantinen havde – uden at reklamere med VEGETAR-dag – bare valgt at skrue ned for kødet og op for fisk, kikærter, linser, bønner og alt det grønne. Kantinen var helt i overensstemmelse med de nye officielle kostråd – godt for sundhed og klima, som regeringen med fødevareminister Rasmus Prehn i spidsen, er udkommet med.

Tak til Food & Co for det. Tak for at vise, hvordan man kan gå foran og være med til at forandre madkulturen i Danmark, så vi ikke kun sætter tænderne i kød, men også i grønt, bælgfrugter og fisk på vores tallerken. Og tak for at gøre det på en så fix en måde, at ingen opdager det.

I Tænketanken Frej tror vi på, at det netop er sådan, vi skal omstille os.

Kantinerne skal inspirere

Offentlige og private kantiner og køkkener bør gå forrest.

I bør vise os danskerne, hvordan man kan lave sunde og velsmagende retter på nye måder. Som mor til to små drenge og et fuldtidsjob, har jeg hverken tid eller overskud til at sætte mig ind i at tillære mig nye madlavningskompetencer. Derfor tyer jeg ofte til de retter, jeg allerede kender.

Erhvervslivet har været bannerfører for klimamålsætninger i Danmark, og jeg håber, at de vil tage banneret med til kantinen, så de sikrer, at de også på de interne linjer efterstræber en bæredygtig udvikling.

Marie-Louise Boisen Lendal
Direktør, Tænketanken Frej

Men hvis jeg får serveret spændende og lækker mad ude, bliver jeg inspireret til at prøve at efterligne det derhjemme. På den måde kan kantinerne være med til at sætte sunde og bæredygtige ringe i vandet hos medarbejderne. 

Erhvervslivet skal vise vejen

At spise mindre kød er en del af fremtiden, hvis vi skal leve sundere og mere bæredygtigt. Det har selv Danish Crowns direktør, Jais Valeur, erkendt og er fortaler for.

Erhvervslivet har været bannerfører for klimamålsætninger i Danmark, og jeg håber, at de vil tage banneret med til kantinen, så de sikrer, at de også på de interne linjer efterstræber en bæredygtig udvikling. 

Der er mange ting ved den grønne omstilling, som vi ikke kender til og ikke kan gøre i dag. Men at servere måltider efter kostrådene, som ovenikøbet både er gode for sundhed og klima – ja, det må være vores tids største no brainer. Opfordringen herfra: Sæt i gang!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie-Louise Boisen Lendal

Direktør og medstifter, Tænketanken Frej, rådgiver, Reitan Retail, bestyrelsesformand, Fonden for Plantebaserede Fødevarer, bestyrelsesmedlem, Friland
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2016)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00