Debat

Vegetarer: Lyt til de unge – giv dem en vegetarisk fødevarepolitik

DEBAT: Der er ikke blot bred opbakning i befolkningen generelt til politiske tiltag, som fremmer grønnere mad. Særligt de unge forstår, at animalske fødevarer er et af klodens største miljøproblemer, og de er klar til at ændre livsstil, skriver Rune-Christoffer Dragsdahl.

Ifølge en repræsentativ undersøgelse mener 52 procent af de unge, at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres.
Ifølge en repræsentativ undersøgelse mener 52 procent af de unge, at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening

Ifølge en nylig måling for Altinget mener 36 procent af befolkningen, at miljø og klima er et af de tre vigtigste emner til det kommende folketingsvalg.

En seriøs miljø- og klimapolitik indebærer nødvendigvis en fødevarepolitik, der fremmer plantebaserede fødevarer.

Som bekendt er animalske fødevarer et af klodens største miljøproblemer – heriblandt den primære årsag til vandforurening, vandforbrug, afskovning og udryddelse af dyre- og plantearter.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Foruden at være en af de største kilder til drivhusgasser og dertil den afgørende faktor for en genskovning, der kan opsuge gigantiske mængder CO2.

Bred opbakning til en grønnere madpolitik
Disse udfordringer er danskerne, i særdeleshed de unge, også blevet ganske bevidste om.

Befolkningen vil næppe stå foran Christiansborg med høtyve, hvis politikerne lægger en rimelig afgift på kød, eller hvis de gennem investeringer skaber nye muligheder for et plantebaseret erhvervseventyr for dansk landbrug.

Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening

En landsdækkende repræsentativ undersøgelse fra Coop Analyse i august 2018 viste, at ikke blot er der god opbakning i befolkningen generelt til en række politiske tiltag, som fremmer grønnere mad – der er en klar og ganske markant opbakning til sådanne tiltag blandt de unge mellem 15 og 34 år:

  • 52 procent  af de unge mener, at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres. Kun 29 procent er uenige.
  • 53 procent af de unge mener, at det altid i offentlige institutioner bør være muligt at vælge et vegetarisk måltid. Kun 15 procent er uenige.
  • 49 procent  af de unge mener, at der i folkeskolen bør undervises mere i grøn madlavning i stedet for tilberedning af kød. Kun 16 procent er uenige.
  • 43 procent af de unge mener, at de officielle kostråd mere tydeligt bør anbefale, at vi spiser mindre kød. Kun 20 procent er uenige.

I undersøgelsen blev der spurgt til yderligere et par forslag. Her var der kun opbakning fra et mindretal, men dog et markant mindretal: 26  procent af de unge mener, at staten bør investere i udvikling af nye plantebaserede fødevarer, og 25 procent af de unge mener, at der bør indføres en miljøafgift på kød.

Et plantebaseret erhvervseventyr
Visionære politikere bør således ikke lade sig afskrække af de to sidstnævnte forslag.

Befolkningen vil næppe stå foran Christiansborg med høtyve, hvis politikerne lægger en rimelig afgift på kød, eller hvis de gennem investeringer skaber nye muligheder for et plantebaseret erhvervseventyr for dansk landbrug.

5,5 procent af de unge mellem 15 og 34 år i Danmark lever helt vegetarisk – det vil sige, at de aldrig spiser kød, kødpålæg, fjerkræ eller fisk.

Heraf spiser de fleste typisk æg og mælkeprodukter relativt sjældent (eller aldrig) sammenlignet med resten af befolkningen.

Hvis vi inkluderer dem, som spiser helt vegetarisk mindst halvdelen af deres ugentlige frokost- og aftensmåltider, drejer det sig om 18,5 procent af de unge i Danmark.

Veganernes år
Hvis vi ser på udlandet, som vi typisk er lidt bagefter på dette punkt, får vi endnu en klar indikation på, at der vil blive endnu flere i Danmark fremover, for hvem dette er et afgørende spørgsmål både personligt og politisk.

Tidsskriftet The Economist kunne for nylig fortælle, at hele 25 procent af unge amerikanere mellem 25 og 34 år siger, at de er vegetarer eller veganere.

Og tidsskriftet tror, at 2019 bliver "The Year of the Vegan".

En undersøgelse fra Storbritannien viste i september 2018, at en af fem voksne mellem 18 og 24 år tror, at mennesker i 2030 er holdt helt op med at spise kød.

Når de unge i dag ændrer deres kostvaner, er det således ikke bare en symbolsk handling: De ved, at de bidrager til visionen om en anden verden i fremtiden.

Tag de unge seriøst
Det er fantastisk, at en stor del af de unge i dag er parat til at ændre grundlæggende på sine madvaner, fordi de har lyttet til verdens forskere og forstået, at det er alvor:

At dette vitterligt er et af verdens største problemer "på alle niveauer fra lokalt til globalt", som FAO skrev allerede i 2006. Sådan var det faktisk også i årtierne inden da, men det blev overset eller ignoreret.

De unge i dag accepterer alvoren af denne realitet. De forsøger at handle ud fra den ved at spise grønnere. Men de ønsker også politisk handling.

Jeg vil derfor inderligt opfordre alle partierne og kandidaterne til folketingsvalget til at tage de unge seriøst. Skab håb. Vis en generation af unge, at politik nytter. Det vil styrke demokratiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune-Christoffer Dragsdahl

Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening, næstforperson, International Vegetarian Union
cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2012, speciale i mad og landbrug)

0:000:00