Klima og miljø tager tigerspring til toppen af vælgernes dagsorden

MÅLING: Det grønne område er helt i top hos vælgerne og er nu vigtigere for flere end udlændinge, viser ny måling. ”Vælgerne tænker mere grønt end nogensinde,” siger valgforsker.

Miljø og klima er for alvor tikket ind på vælgernes radar.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

Her har 36 procent af vælgerne svaret, at miljø og klima er et af de tre afgørende emner, når krydset skal sættes ved det kommende folketingsvalg. Samlet topper klima og miljø nu listen sammen med sundhed og placerer sig over både udlændinge- og socialpolitik.

Sådan plejer det ikke at være. I forhold til en tilsvarende måling fra december sidste år er der tale om et spring på fem pladser. Dengang svarede 21 procent, at miljø og klima er blandt de mest afgørende emner. Ifølge professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen er det en markant udvikling.

”Målingen viser, at vælgerne tænker mere grønt end nogensinde før,” siger han og fortsætter:

”I 1980’erne var der en lille grøn bølge både politisk og blandt vælgerne, men slet ikke på den her højde. Det grønne har aldrig spillet en særlig rolle i en valgkamp, men det kan sagtens blive anderledes nu.”

Grønt politisk gennembrud
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, erklærer sig "helt utroligt glad" for, at klima og miljø ligger så højt på vælgernes dagsorden.

”Det er enormt glædeligt. Men også forståeligt. For verdens førende forskere fortæller igen og igen om den klimakrise, vi står over for. Og vi kan jo se, hvordan naturen er i tilbagegang. Jeg tror, der er en følelse af, at vi er ved at miste noget uerstatteligt,” siger hun. 

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, kalder målingen ”virkelig, virkelig opsigtsvækkende”.

”Den grønne dagsorden har længe været på vej frem, men det her er et decideret gennembrud,” siger Erik Holstein.

Klik her for at læse hele artiklen, hvor du også kan læse mere om, hvem vælgerne anser som bedst til at håndtere miljø- og klimapolitik. 

,

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Samråd om arbejds- og lønforhold for havnearbejdere i Kenya Ugen i dansk politik: Samråd om arbejds- og lønforhold for havnearbejdere i Kenya Næste artikel Dagens overblik:  V-profiler advarer Løkke mod at lukke regionerne Dagens overblik: V-profiler advarer Løkke mod at lukke regionerne