Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Magnus Heunicke

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger miljøministeren, Magnus Heunicke, hvad der ligger til grund for, at klagesager over afgørelser, der er truffet inden den 1. april 2024, skal behandles efter de hidtil gældende regler, og ikke efter de foreslåede regler

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 88, Spørgsmål 5
Vil ministeren redegøre for, hvad der ligger til grund for, at klagesager over afgørelser, der er truffet inden den 1. april 2024, skal behandles af Miljø- og Fødevareklagenævnet efter de hidtil gældende regler, og ikke efter de foreslåede regler? Vil ministeren videre redegøre for baggrunden for, at såfremt afgørelsen i klagesagen hjemvises til fornyet behandling i første instans, skal den hjemviste sag behandles efter de hidtil gældende regler? Vil ministeren herunder redegøre for, hvorvidt ministeren anser det for hensigtsmæssigt, at sager, der hjemvises til fornyet behandling, således behandles efter forældet lovgivning, ikke mindst taget i betragtning af at klagesagsbehandlingen i Miljø- og Fødevareklagenævnet kan vare op til tre år? Vil ministeren også forholde sig til de berørte borgeres retsfølelse, når de oplever, at en klagesag efter op til tre års sagsbehandling hjemvises til fornyet sagsbehandling, og at denne så skal foregå efter en forældet lovgivning? Vil ministeren ændre lovforslaget, så alle sager skal behandles efter de foreslåede regler frem for de hidtil gældende?

Svar fra mandag den 15. januar 2024
Lovforslagets ikrafttrædelsesregler bygger på et fundamentalt retsprincip om, at ny lovgivning som udgangspunkt ikke bør have tilbagevirkende kraft herunder navnlig ikke, hvis reglerne er bebyrdende for borgerne.

Det almindelige forvaltningsretlige udgangspunkt er, at en ansøger kan regne med, at det retsgrundlag, der var gældende da sagen blev afgjort i første instans, ikke ændrer sig i forbindelse med en evt. klage. En klage har som udgangspunkt ikke opsættende virkning, jf. husdyrbruglovens § 81, og ansøger kan have udnyttet godkendelsen eller tilladelsen i tillid til det retsgrundlag, der forelå på afgørelsestidspunktet. Hvis klagesagen, herunder en evt. hjemvist sag, afgøres på grundlag af nye regler, vil disse regler få tilbagevirkende kraft. Dette vil være særdeles vidtgående, og det vil rejse både retssikkerhedsmæssige og erstatningsretlige problemstillinger.

På denne baggrund er der valgt den ordning, at de nye regler vil gælde for sager, der afgøres i første instans efter lovens ikrafttræden. Ordningen følger det helt almindelige princip for bebyrdende regulering, hvilket jeg finder naturligt og hensigtsmæssigt. I forhold til berørte borgere bemærkes, at de nye regler vil sikre, at en evt. kommende ændring eller udvidelse efter lovforslagets ikrafttræden vil blive omfattet af de nye regler.

Magnus Heunicke •

www.mim.dk
0:000:00