Alexander Ryle
 svarer 
Magnus Heunicke

Alexander Ryle (LA) spørger miljøministeren, Magnus Heunicke, om teknisk bistand til at udarbejde et ændringsforslag, der indebærer, at vurderingen af om to husdyrbrug er forureningsmæssigt forbundne fremadrettet vil bero på en beregning af afstanden mellem husdyrbrugenes fast placerede husdyranlæg og gødningsopbevaringsanlæg, som er placeret i kortest afstand fra hinanden

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 88, Spørgsmål 25
Vil ministeren yde teknisk bistand til at udarbejde et ændringsforslag med tilhørende bemærkninger, der indebærer, at vurderingen af om to husdyrbrug er forureningsmæssigt forbundne fremadrettet vil bero på en beregning af afstanden mellem husdyrbrugenes fast placerede husdyranlæg og gødningsopbevaringsanlæg, som er placeret i kortest afstand fra hinanden, og at placering af ensilageopbevaringsanlæg ikke påvirker vurde­

ringen. Formålet med ændringsforslaget er at fjerne ensilageopbevaringsanlæg fra vurde­

ringen, fordi ensilageopbevaringsanlæg ikke indgår i beregning af lugtemission.

Svar fra fredag den 19. januar 2024
Et ændringsforslag med det ønskede indhold er vedlagt.

Det fremgår af bemærkningerne til den foreslåede § 16 c, stk. 1, at afstanden mellem de to husdyrbrug beregnes fra husdyrbrugenes fast placerede husdyranlæg, gødningsopbevaringsanlæg og ensilageopbevaringsanlæg, som er placeret i kortest afstand fra hinanden. Det fremgår endvidere, at fritliggende beholdere til husdyrgødning ikke indgår i beregningen.

De omfattede anlæg afspejler det faktum, at de fast placerede husdyranlæg, husdyrgødningsanlæg og ensilageopbevaringsanlæg, der ligger i tilknytning til hinanden, udgør en integreret del af husdyrbruget, og at alle de pågældende anlæg kan give anledning til forurening og gener i forhold til omgivelserne, uanset at lugtemissionen fra de pågældende anlæg ikke indgår i en lugtemissionsberegning.

I forhold til fritliggende beholdere bemærkes, at disse ikke indgår i beregningen, da de ikke på samme måde udgør en integreret del af husdyrbruget.

Jeg kan derfor ikke støtte ændringsforslaget.

Magnus Heunicke •

www.mim.dk Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om husdyrbrug og anvendelse af gødning m (Bemyndigelse til at fastsætte regler om teknologier til husdyrproduktion og samlet godkendelse eller tilladelse af husdyrbrug).

Af:

[…]

§ 16, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:

»Afstanden mellem to husdyrbrug beregnes fra husdyrbrugenes fast placerede husdyranlæg og husdyrgødningsopbevaringsanlæg.«

[Ensilageopbevaringsanlæg udgår af beregningen af afstanden mellem to husdyrbrug]

Bemærkninger Til nr. x Med ændringsforslaget foreslås, at afstanden mellem to husdyrbrug beregnes fra husdyrbrugenes fast placerede husdyranlæg og husdyrgødningsopbevaringsanlæg. Ændringsforslaget indebærer, at det ved beregningen af afstanden mellem to husdyrbrug i forbindelse med vurderingen af husdyrbrugenes forureningsmæssige forbindelse udelukkende vil være husdyrbrugenes fast placerede husdyranlæg og husdyrgødningsopbervaringsanlæg, som indgår. Ændringsforslaget indebærer endvidere, at husdyrbrugenes ensilageopbaringsanlæg ikke vil indgå i beregningen af afstanden mellem to husdyrbrug. Formålet med ændringsforslaget er at sikre, at ensilageopbevaringsanlæg udgår af beregningen, idet ensilageopbevaringsanlæg ikke indgår i beregning af lugtemission.

0:000:00