svarer 
Jacob Jensen

Miljø- og Fødevareudvalget spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, om kommentar til materiale fra Cavalierklubben om Cavalier King Charles Spanielens sundhed

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 47, Spørgsmål 3
Vil ministeren kommentere materialet fra Cavalierklubben om Cavalier King Charles Spanielens sundhed, jf. B 47 - bilag 1?

Svar fra fredag den 3. maj 2024
I det pågældende brev til Miljø- og Fødevareudvalget redegør Cavalierklubben i Danmark for sine avlsstrategier og avlsanbefalinger for racen. Det fremgår bl.a. af brevet, at der er fastsat avlsrestriktioner for racen, som skal være med til at forbedre racens sundhed. Desuden har Cavalierklubben fremsendt to udtalelser fra henholdsvis dyrlæge og professor på Københavns Universitet Jørgen Koch og dyrlæge og forsker Paul Mandigers fra Nederlandene. Begge udtaler, at de anser et raceforbud som værende den forkerte strategi i bekæmpelse af dyrevelfærdsmæssige problemer hos racehunde.

Jeg synes, det er positivt, når kennelklubber har fokus på deres avl og indfører avlsstrategier, som skal være med til at forbedre en hunderaces sundhed. Jeg mener, at alle, der avler hunde, bør have løbende fokus på helbredsmæssige problemstillinger hos racen, så man forhåbentlig kan sætte ind inden, en hunderace udviser dyrevelfærds- eller sundhedsmæssige problematiske egenskaber.

Som led i den politiske aftale af 9. februar 2024 ”Sammen om Dyrene” indgået mellem regeringen og Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet er det aftalt, at der skal indføres kriterier for avlsmål for kæledyr med henblik på at undgå uhensigtsmæssig avl. Der lægges op til at indføre objektive kriterier for avlsmål med henblik på at forbedre sundhed og dyrevelfærd for kæledyr. Fødevarestyrelsen er i gang med at undersøge, hvilke kriterier der kan fastsættes for avl af hunde. Det er her relevant at få input fra både eksperter og forskere samt organisationer som Dansk Kennel Klub, herunder Cavalierklubben, for at høre om tiltag, der allerede er gjort for specifikke racer, og muligheder for f.eks. screening af specifikke arvelige egenskaber.

Fødevarestyrelsen vil således tage informationen fra Cavalierklubben med i det videre arbejde.

Jacob Jensen •

www.fvm.dk
0:000:00