Pia Kjærsgaard
 svarer 
Jacob Jensen

Pia Kjærsgaard (DF) spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, om bekræftelse af, at det gældende forbud i hundeloven mod at besidde og avle visse racer i Danmark ikke er i strid med EU’s regler

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 47, Spørgsmål 5
Vil ministeren bekræfte, at det gældende forbud i hundeloven mod at besidde og avle visse racer i Danmark ikke er i strid med EU’s regler?

Svar fra fredag den 3. maj 2024
I forbindelse med indførelse af forbuddet i hundeloven mod at besidde og avle visse hunderacer er det vurderet, at forbuddet ikke er i strid med EU-retten.

Hundelovens forbud mod besiddelse og avl af 13 bestemte hunderacer samt krydsninger, hvori de pågældende racer indgår, har til formål at varetage hensynet til borgernes sikkerhed og imødekomme en utryghed i befolkningen ved visse typer af hunde, herunder ved at begrænse antallet af de såkaldt farlige hunde i Danmark. Hundelovens forbudsordning blev indført i 2010. I forhold til EU-retten blev det i den forbindelse vurderet, at et forbud mod erhvervsmæssig indførsel af de farlige hunde, som omfattes af forbuddet mod besiddelse og avl, kunne begrundes i hensynet til menneskers og dyrs liv og sundhed og hensynet til den offentlige orden og sikkerhed. Disse hensyn er omfattet af EU-traktatens artikel 36 om undtagelser fra forbuddet mod handelsrestriktioner. Endvidere blev det vurderet, at forbuddet er egnet til og nødvendigt for at nå formålet, som er at begrænse antallet af farlige hunde i Danmark, og at forbuddet derfor er proportionalt.

Loven fra 2010, herunder forbuddet mod erhvervsmæssig indførsel af de farlige hunde, som omfattes af forbuddet mod besiddelse og avl, har som udkast været notificeret for EU-Kommissionen i overensstemmelse med informationsproceduredirektivet 1 .

Jacob Jensen / Paolo Drostby 1 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/1535 af 9. september 2015 om en informationsprocedure med •

www.fvm.dk
0:000:00