Jacob Jensen
 svarer 
Lea Wermelin

Jacob Jensen (V) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om at oprette klimaskovfonden som en del af naturfonden

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 94, Spørgsmål 7
Hvad er ministerens overvejelser om spørgers idé om at oprette klimaskovfonden som en del af naturfonden, hvor man allerede har en etableret opsætning, administration og sekretariat? Og vil ministeren redegøre for, hvad det vil kræve, hvis naturfonden skal udvides til også at være en klimaskovfond, herunder f.eks. ændret formålsparagraf for naturfonden?

Svar fra mandag den 30. november 2020
Den Danske Naturfond er en privat fond som staten således ikke uden videre kan omorganisere eller nedlægge. Stifterne af Den Danske Naturfond er den danske stat, VILLUM FONDEN og Aage V. Jensens Naturfond. Fonden reguleres af erhvervsfondsloven og af en særlig følgelov, jf. lov nr. 1518 af 27. december 2014 om Den Danske Naturfond. Det fremgår, at fonden ved følgeloven er underlagt nogle af de forvaltningsmæssige krav, som normalt gælder for den offentlige forvaltning. Dette skyldes primært det ganske betydelige statslige indskud. Den Danske Naturfond står imidlertid uden for den offentlige forvaltning. Fonden er således oprettet ved stifternes fælles vedtægt og dermed på privatretligt grundlag (aftale). Det fremgår af Den Danske Naturfonds vedtægters pkt. 19-20, at vedtægtsændringer eller fusioner med andre og eventuelt lignende fonde ikke er noget, som staten kan eller skal initiere.

Jeg kan rent praktisk henvise til Den Danske Naturfonds hjemmeside, hvor vedtægten er offentligt tilgængelig. Link:

https://naturfonden.dk/om-fonden/ Jeg kan i øvrigt også henvise til følgeloven. Konsekvenserne af at Den Danske Naturfond står uden for den offentlige forvaltning er indgående beskrevet i forarbejderne til loven om Den Danske Naturfond, jf. de almindelige bemærkninger pkt. 2.1. i forslaget til følgeloven. Det fremgår bl.a. heraf, at fonden "nyder beskyttelse over for indgreb fra Jeg vil desuden henvise til besvarelsen af spørgsmål nr. 2 til L 94, forslag til lov om Den Danske Klimaskovfond.

Lea Wermelin / Kristian Baden Dambo-Korch
0:000:00