Jacob Jensen
 svarer 
Lea Wermelin

Jacob Jensen (V) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, hvorvidt det vil give anledning til skæv konkurrence, at staten går ind på markedet for private indsamlinger med den opsætning af klimaskovfonden

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 94, Spørgsmål 8
Hvad er ministerens refleksioner over, hvorvidt det vil give anledning til skæv konkurrence, at staten går ind på markedet for private indsamlinger med den opsætning af klimaskovfonden, som forslaget lægger op til?

Svar fra mandag den 30. november 2020
Klimaskovfonden udgør et nyt tilbud til borgere, virksomheder mv. som i dag ikke findes på markedet. Der vurderes at være efterspørgsel efter netop et produkt som Klimaskovfonden, hvorfor det vurderes, at der vil være plads til såvel private aktører og den nye Klimaskovfond.

Fonden oprettes ved en særlov og skal, som det fremgår af lovforslaget, kunne modtage donationer ved arv eller gave, øremærkede bidrag og medfinansiering fra hhv. kommuner, regioner m.v. og fra private borgere og virksomheder (private aktører) til brug for sine aktiviteter og realiseringen af formålet, jf. forslagets §§ 12.

Fonden skal endvidere som en kommerciel aktivitet sælge et produkt (CO2enheder) i fair og lige konkurrence med andre sammenlignelige produkter.

Provenuet fra salget af CO2-enhederne skal sikre finansiering til længerevarende projekter, jf. lovforslagets § 4, stk. 1, nr. 4, og bemærkningerne hertil.

Salget af CO2-enheder er udtryk for offentlig erhvervsaktivitet, og fonden vil skulle sikre, at salget af CO2-enhederne ikke er eller bliver konkurrencebegrænsende men foregår på sædvanlige markedsvilkår. Det er i bemærkningerne søgt tydeliggjort, at hensigten med fondens salg af CO2-enheder netop ikke er, at fonden skal udkonkurrere de private aktører på markedet, som måtte have udviklet sammenlignelige produkter, men at fondens aktivitet skal være et godt tilbud blandt flere. Ved revisionen og gennemgangen af fondens regnskaber, herunder af regnskabet for slag af CO2-enheder, skal der efter forslaget testes for Det bemærkes i øvrigt, at fonden vurderes at blive omfattet af reglerne i indsamlingsloven.

Lea Wermelin / Kristian Baden Dambo-Korch
0:000:00