Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Lea Wermelin

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om opsætte et kriterium om, at der tinglyses hel eller delvis offentlig adgang til de privatejede arealer, der støttes via klimaskovfonden

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 94, Spørgsmål 11
Vil ministeren opsætte et kriterium om, at der tinglyses hel eller delvis offentlig adgang til de privatejede arealer, der støttes via klimaskovfonden? Spørgeren finder, at hvis man som privat lodsejer vil modtage støtte fra fonden, så skal offentligheden have adgang til de støttede arealer – eventuelt kan nogle stier, f.eks. tæt på beboelse, holdes private, mens resterende del af arealet gøres offentligt tilgængeligt.

Svar fra mandag den 30. november 2020
Regeringen er enig i, at det er vigtigt at sikre hensyn til rekreative formål i skovene i Danmark.

Der vil i de skove, Klimaskovfonden rejser være almindelig offentlig adgang på arealerne efter naturbeskyttelsesloven, ligesom i alle andre private skove. Dvs. at der er adgang inden for nogle bestemte regler – man skal fx færdes på stierne og forlade området ved solnedgang. Reglerne er beskrevet her:

https://mst.dk/friluftsliv/hvad-maa-jeg-inaturen/hvor-maa-jeg-faerdes/ Derudover kan udvidet offentlig adgang til skoven, i fondens konkrete afgørelse i en ansøgning om støtte fra fonden, jf. forslagets § 5, stk. 1, gøres til et vilkår for at opnå projektstøtten – et vilkår som kan tinglyses efter bestemmelsen i lovforslagets § 5, stk. 5.

Men det vil altid afhænge af de konkrete forhold, om et vilkår om udvidet offentlig adgang til et skovareal giver mening. Fx kan en lodsejer have sit private hjem på dele af arealet (som ansøgeren derfor med rette ønsker skærmet).

Hvis der generelt i loven skulle kræves udvidet adgang som i de offentlige skove, vil det kunne være en barriere, som kan afholde lodsejere fra at ansøge fonden og stille sine arealer til rådighed. Regeringen vurderer derfor, at dette ikke bør stilles som krav.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00