Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Lea Wermelin

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, hvordan ministeren vil sikre, at klimaskovfonden kun støtter projekter/aktiviteter med en natur- og biodiversitets effekt

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 94, Spørgsmål 13
Hvordan vil ministeren sikre, at klimaskovfonden kun støtter projekter/aktiviteter med en natur- og biodiversitets effekt, så det undgås, at fonden støtter rejsning af plantagelignende skov uden egentligt naturindhold? Og vil ministeren sikre, at fonden ikke kun understøtter plantet skov, men også støtter plads til arealer der springer i skov?

Svar fra mandag den 30. november 2020
Det fremgår af lovforslaget, at Klimaskovfonden har klimaet som sit helt centrale hovedhensyn, dog altid under hensyntagen til natur og biodiversitet.

Skovrejsning i medfør af Klimaskovfonden skal derfor først og fremmest sikre, at der lagres mest muligt CO2 i stabile skovstrukturer. Dette er i lovforslaget beskrevet ved, at Klimaskovfonden skal tilstræbe, at der etableres robuste, stabile og modstandsdygtige skove. Det fremgår, at skovene skal anlægges med ydre skovbryn og med træarter og træartsblandinger, så risiko for stormfald og angreb af sygdomme og skadegørende insekter minimeres, og så klimaeffekten og investeringens robusthed sikres bedst muligt. Der kan også indgå områder til naturlig tilgroning i de nye skovarealer, idet alene afholdte udgifter til f.eks. tilplantning af trægrupper eller opsætning af hegn kan finansieres af fonden.

Det betyder, at hensigten ikke er, at fonden skal etablere ensartede nåletræsplantager. Løvtræ forventes at skulle indgå sammen med nåletræ for at opbygge robuste skove med en balanceret klima-natureffekt.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00