Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Rasmus Prehn

Er det muligt at justere kvægundtagelsen og implementere et lavere gødningsniveau?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 132, Spørgsmål 1

Er det muligt ved at justere på kvægundtagelsen for at opnå kvælstofreduktioner og dermed implementere med et lavere gødningsniveau?

Svar fra tirsdag den 15. marts 2022
Der er ikke behov for at justere på kvægundtagelsen

Den nuværende kvægundtagelse giver mulighed for, at kvægbrug under visse betingelser kan tildeles op til 230 kg kvælstof pr. hektar med husdyrgødning i stedet for 170 kg, som er nitratdirektivets udgangspunkt. Det gælder bl.a. en betingelse om, at landbrugeren skal dyrke afgrøder med en lang vækstsæson og et højt kvælstofoptag på mindst 80 pct. af sit areal. Landbrugeren er dermed forpligtet til at dyrke afgrøder, der kan optage den ekstra kvælstof.

Betingelserne skal sikre, at der ikke sker en større belastning af vandmiljøet, end hvis der kun blev anvendt 170 kg kvælstof pr. hektar fra husdyrgødning.

Jeg mener derfor ikke, at der er behov for at justere på det nuværende niveau for kvægundtagelsen.

Rasmus Prehn / Anders Christiansen 

0:000:00