Rasmus Nordqvist
 svarer 
Rasmus Prehn

Rasmus Nordqvist (SF) spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, om der er en udfordring i forhold til de økologiske væksthuse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 132, Spørgsmål 2
Vil ministeren oplyse, om der er en udfordring i forhold til de økologiske væksthuse?

Har ministeren tænkt sig at benytte muligheden for at lave en undtagelse i forhold til gødningsforbruget for de økologiske væksthuse inden 2023? Hvis ikke, hvilke muligheder har de økologiske væksthus så?

Svar fra tirsdag den 15. marts 2022
De økologiske væksthuse har en udfordring med de gældende harmoniregler og fosforlofter, der begrænser tilførslen af kv ælstof og fosfor fra bl.a. anden organisk gødning. Det hænger sammen med, at v æksthusafgrøder dyrkes i flere hold om året og har et langt større behov for kv ælstof og fosfor end de sædv anlige landbrugsafgrøder som f.eks. korn. De nuv ærende regler betyder, at de økologiske v æksthuse skal råde ov er et større areal v ed siden af v æksthuset for at balancere deres gødningsregnskab, selvom gødningen i praksis primært anvendes i v æksthuset.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Miljøministeriet har igangsat et forsøg v ed Aarhus Univ ersitet, der skal belyse de miljømæssige konsekvenser af tildeling af fosfor og kv ælstof fra anden organisk gødning end husdyrgødning i mængder, der overskrider de begrænsninger, der følger af harmonireglerne og fosforlofterne. Forsøget skal også undersøge mulige foranstaltninger til at begrænse sådanne påv irkninger. Der forventes at foreligge resultater fra forsøget i 2023. De økologiske væksthuse, der indgår i forsøget v ed Aarhus Universitet, har fået dispensation til under forsøget at tildele en større mængde kv ælstof og fosfor fra anden organisk gø dning.

Jeg håber, at resultaterne fra forsøgene v ed Aarhus Univ ersitet viser, at det er muligt at indrette en økologisk v æksthusproduktion på en sådan måde, at det er miljømæssigt forsvarligt at tillade en højere tildeling af kv ælstof og fosfor i økologiske væksthuse. Uden denne v iden om de miljømæssige konsekvenser v il det ikke v ære forsvarligt at tillade en højere tildeling af kv ælstof og fosfor.

Rasmus Prehn / Anders Christiansen Mi ni steriet for Fødevarer, Landb rug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1 216 Køb enhavn K Tl f . 38 1 4 21 42 • Fax 33 1 4 50 42 • CV R 12854358 • EA N 5798000862005 • fvm@f vm.dk • www.fvm.dk
0:000:00