Erling Bonnesen
 svarer 
Rasmus Prehn

Vil de stigende høstudbytter blive indregnet i fastsættelse af nye fosforlofte?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 132, Spørgsmål 3

Vil ministeren sikre, at de støt stigende høstudbytter, på grund af forbedrede sorter og dyrkningsmetoder, vil blive indregnet i fastsættelsen af de nye fosforlofter?

Svar fra mandag den 21. marts 2022

Ja, jeg vil sikre, at stigende høstudbytter og andre forhold af betydning for fraførelsen af fosfor indgår i fastsættelsen af de nye fosforlofter i overensstemmelse med forarbejderne til den gældende husdyrbruglov.

Fosforlofterne for de enkelte gødningstyper, herunder husdyrgødning fra forskellige husdyrtyper, frem til 2021 fremgår af forarbejderne til ændringen af husdyrbrugloven fra 2017. Det fremgår videre, at der fra 1. august 2022 og derefter alene er fastlagt et gennemsnitligt beskyttelsesniveau for husdyrgødning.

Ifølge forarbejderne fra 2017 skal det gennemsnitlige beskyttelsesniveau for husdyrgødning i perioden fra 2022 til 2024 ligge i spændet 32-33 kg fosfor pr. hektar og fra 2025 og fremad i spændet 30-31 kg fosfor pr. hektar.

Forarbejderne til ændringen af husdyrbrugloven i 2017 indeholder en række forudsætninger for fastsættelsen af det vægtede gennemsnitlige beskyttelsesniveau fra 2022 og frem. De forudsætninger, der efter forarbejderne kan inddrages, er, hvor stor andel af arealet, der udpeges med målrettede, skærpede fosforlofter, samt en eventuel dokumenteret øget fosforfraførsel på grund af ændrede udbytter, tekniske muligheder eller andet i perioden siden 2017.

De i lovforslaget foreslåede justeringer af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris bemyndigelse til at fastsætte fosforlofter ændrer ikke ved de rammer for fastsættelsen af det gennemsnitlige beskyttelsesniveau for husdyrgødning, som følger af ændringen af husdyrbrugloven i 2017.

Fosforlofterne for de enkelte typer af husdyrgødning, der skal gælde fra 1. august 2022, fastsættes i gødningsanvendelsesbekendtgørelsen under iagttagelse af, at det fastsatte gennemsnitlige beskyttelsesniveau opnås. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er i gang med at udarbejde et udkast til ændret gødningsanvendelsesbekendtgørelse og har herunder bestilt faglige bidrag fra bl.a. Københavns Universitet til brug for fastsættelsen af de nye fosforlofter. Når det faglige grundlag er tilvejebragt, vil Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri fremlægge beregninger til fastlæggelse af det gennemsnitlige beskyttelsesniveau for husdyrgødning og til at belyse forskellige scenarier for fastsættelse af fosforlofterne for de enkelte typer af husdyrgødning. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vil drøfte beregningerne med relevante interessenter.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri forventer, at udkastet til ændret gødningsanvendelsesbekendtgørelse i april-maj 2022 offentliggøres på høringsportalen og samtidig sendes i høring hos en bred kreds af organisationer og myndigheder. Den nye gødningsanvendelsesbekendtgørelse forventes udstedt primo juli til ikrafttrædelse 1. august 2022.

0:000:00