Carl Valentin
 svarer 
Magnus Heunicke

Carl Valentin (SF) spørger miljøministeren, Magnus Heunicke, om oversende udkast til bekendtgørelser, som indeholder regler, der fastsættes med hjemmel i bemyndigelserne i § 35, stk. 1 og 2

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 47, Spørgsmål 4
Vil ministeren til Miljø- og Fødevareudvalget oversende udkast til bekendtgørelser, som indeholder regler, der fastsættes med hjemmel i bemyndigelserne i § 35, stk. 1 og 2? Vil ministeren i forbindelse med sådanne oversendelser redegøre for, hvordan hensynet til dyrevelfærd er inddraget ved fastsættelsen af reglerne i det konkrete udkast til bekendtgørelse?

Svar fra fredag den 17. marts 2023
Med L 47 foreslås nye bemyndigelsesbestemmelser i § 35, stk. 1 og 2. Bestemmelserne skal anvendes til at implementere specifikke tiltag, der følger af landbrugsaftalen med henblik på at reducere drivhusgasudledningen fra erhvervsmæssige dyrehold herunder dels tiltag, der allerede er besluttet med aftalen, dels tiltag, som forligskredsen beslutter i fremtiden. Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår, at udledningen af drivhusgasser fra husdyrs fordøjelse og håndteringen af gødning skal reduceres samtidig med, at dyrenes velfærd ikke forringes.

Med landbrugsaftalen er det i første omgang besluttet, at der skal stilles krav om hyppig udslusning i svinestalde, og at der skal ske en reduktion af udledningen fra kvæg.

Kravet om hyppig udslusning i svinestalde vil blive udmøntet ved en ændring af bekendtgørelse om godkendelse og tilladelse m.v. af husdyrbrug (husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen), som forventes at træde i kraft samtidigt med den foreslåede ændring af husdyrbrugloven (den 1. maj 2023).

Bekendtgørelsen fastsætter krav om, at der skal ske hyppig udslusning i staldanlæg til slagtesvin, når gyllehøjden er 10 cm. Udkast til bekendtgørelse om godkendelse og tilladelse m.v. af husdyrbrug (husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen) er vedlagt. De nye regler om hyppig udslusning findes i §§ 3438, § 74, stk. 1 og § 76, stk. 9. Det bemærkes, at udkastet fremsendes med forbehold for lovtekniske ændringer.

Ved udslusning tømmes gyllen enten automatisk eller manuelt ud af staldafsnittet til et udendørs opbevaringsanlæg, hvilket bl.a. sikrer en nedsat fordampning i stalden og skaber en bedre luftkvalitet.

Det lægges til grund, at dette ikke fører til forringelse af dyrenes velfærd.

Miljøministeriet • Frederiksholms Kanal 26 • 1220 København K Tlf. 38 14 21 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk Kravet om reduktion fra kvæg skal ifølge landbrugsaftalen træde i kraft i 2025. Der foreligger ikke på nuværende tidspunkt et udkast til bekendtgørelsesregler. Jeg kan dog oplyse, at bekendtgørelsen –i lighed med bekendtgørelsesudkast om hyppig udslusning- efter en forhandling med ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri vil blive forelagt forligskredsen inden udstedelse.

Magnus Heunicke / Nina Porst
0:000:00