Innovation taber til ældrecheck

INNOVATION: Videnpilot-ordningen blev delvist ofret på ældrecheckens alter. Også andre innovationsområder måtte holde for. Flere besparelser kan være på vej.
Uffe Laursen
Fakta
Videnpilotprdningen er siden 2006 benyttet af 278 virksomheder og ifølge Forsknings- og Innovationsstyrelsen viser en løbende evaluering af ordningen, at næsten tre fjerdedele af de afsluttede projekter har resulteret i en øget omsætning, ekspansion af markedsområdet og udvikling af nye produkter og/eller processer i virksomheden.

Kilde: Forsknings- og Innovationsstyrelsen
Dansk innovation må på flere områder lægge ryg til tæsk i forbindelse med regeringens finanslovsaftale for 2009.  

På Videnskabsministeriets område er det blandt andet gået ud over videnpilot-ordningen, der går ud på at få flere akademikere ud i virksomheder, der ikke har erfaring med at ansætte højtuddannede medarbejdere.

Siden 2006, hvor videnpilotordningen blev indført, har virksomhederne kunnet søge tilskud for 30 mio. kroner om året. Det beløb stod i forvejen til at blive reduceret til 17 mio. kr. i 2009 og 2010, men for at imødekomme Dansk Folkeparti, der under finanslovsforhandlingerne ønskede en forhøjelse af ældrechecken, har regeringen nu valgt at skære ned på en stribe innovations- og erhvervsstøtteordninger, herunder blandt andet videnpilot-ordningen.

Blot fire mio. kroner tilbage 
Videnpiloterne skæres de næste fire år med 13,1 mio. kroner, så der i 2009 og 2010 kun afsættes godt fire mio. kroner årligt til videnpiloter i danske virksomheder.

0:000:00