AC: Hellere pisk end gulerod i nye unikontrakter

RESULTATKONTRAKTER: Straf er bedre end en bonus for universiteternes budgetsikkerhed og økonomiske råderum. Det mener AC, som tager universitetsevalueringen på ordet og foreslår en ny økonomisk styringsmodel med frihed under ansvar.
Jørgen Skadhede

Det lyder umiddelbart bedre med guleroden, altså et ekstra beløb, hvis man lever op til resultatmålene. Men i praksis svarer det bare til at holde en del af universiteternes økonomi tilbage og bede dem om selv at lægge ud.

Erik Jylling
Formand for AC
Pisk eller gulerod? To nøgleord, der går igen, når den politiske diskussion handler om incitamenter. For det meste vil de aktører, som diskussionen handler om, foretrække guleroden som incitament.

Men det gælder ikke Akademisk Centralorganisation (AC) forud for de politiske forhandlinger om den fremtidige styring af universiteterne.

For AC foreslår faktisk politikerne at bruge pisken frem for guleroden. Forslaget skal ses i lyset af, at både regeringen og Socialdemokraterne har ytret ønske om at omdanne universiteternes udviklingskontrakter til resultatkontrakter, hvor der er koblet økonomi på de konkrete målsætninger.

Straf frem for bonus
I stedet for at udbetale en bonus til universiteterne, hvis de opfylder deres mål, skal de i stedet straffes i næste kontraktperiode, hvis ikke de lever op til de enkelte målsætninger, mener AC.

0:000:00