Debat

Den kliniske forskning forsvinder fra Danmark

DEBAT: Hvis Danmark ikke skal overhales af konkurrenterne inden for udvikling af nye lægemidler og medicinsk udstyr, må politikerne tage affære, skriver dagens debattør.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Anders Ladefoged,
Underdirektør i DI

Vi har en flot tradition for sundhedsforskning i Danmark - ikke mindst inden for den kliniske forskning.

Men selvom Danmark er karakteriseret ved en meget homogen befolkning, detaljeret dokumentation i form af registre og biobanker og et godt samarbejde mellem myndigheder og virksomheder, ser vi en tendens på forskningsområdet til, at kliniske studier forsvinder til udlandet.

Derfor er vi glade for, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet nu har sat fokus på at forbedre vilkårene for den kliniske forskning.

Der er stadig barrierer, som gør det vanskeligt at tiltrække udenlandske forskere, og barrierer, som hæmmer hastigheden med, hvor hurtigt vi kan gennemføre kliniske forsøg i Danmark.

Anders Ladefoged
Underdirektør, DI

Den stigende globalisering med voksende konkurrence fra udlandet, også på forskningsområdet, har sat den danske styrkeposition under pres. Derfor er der for alvor behov for, at Danmark tager konkurrencen op med udlandet inden for den kliniske forskning.

Konkurrenter haler ind
I DI ser vi investeringer i sundhed som er en vigtigt betingelse for fremtidens vækst og velfærd. For et velfungerende og produktivt klinisk forskningsmiljø kræver investeringer, hvilket landene omkring os allerede har erkendt.

Gennem en systematisk indsats på området er det lykkedes blandt andre Kina, Indien, Rusland og flere østeuropæiske lande at højne kvaliteten af deres forskning og tiltrække stadig flere kliniske forsøg.

Når omkostningerne samtidig er lavere end i Danmark, og patientunderlaget er større, er det vigtigt, at vi i Danmark sætter fokus på vores styrker på området, hvis vi vil klare os i den skærpede konkurrence.

Rammebetingelserne for at udføre klinisk forskning i Danmark er gode, og DI arbejder aktivt for at profilere denne danske styrkeposition. Men det er også vigtigt med rammevilkår, der fremmer samspillet mellem den offentlige og den private sektor.

Der er stadig barrierer, som gør det vanskeligt at tiltrække udenlandske forskere, og barrierer, som hæmmer hastigheden med, hvor hurtigt vi kan gennemføre kliniske forsøg i Danmark.

Behov for bedre patientrekruttering 
Vi ser flere veje til at fremme rammevilkårene for den kliniske forskning. På hospitalerne vil en samling af forskningsaktiviteterne på større enheder kunne styrke forskningsmiljøerne, og der er samtidig behov for en ensretning af de administrative processer i forbindelse med klinisk forskning.

Patientrekruttering er tidskrævende i Danmark, og sundhedsindustriens virksomheder savner en fælles indgang, når de vil iværksætte kliniske forsøg.

Vi vurderer, at en fælles it-platform til koordinering af kliniske forsøg ville sikre en langt bedre adgang til patienterne. Samtidig ville det skabe bedre mulighed for videndeling mellem hospitaler, universiteter og virksomheder omkring kliniske forsøg.

Behov for konkret strategi 
Der er stadig er mange uudnyttede muligheder for at øge samarbejdet mellem regionernes sygehuse og industrien.

Samspillet mellem de offentlige forskningsinstitutioner og erhvervslivet er særdeles vigtigt for private virksomheders innovation og for udviklingen af fremtidens sundhedsløsninger.

Men i sundhedsindustrien savner vi en strategi og en struktur, der kan befordre et stærkere samspil.

Der bør også i højere grad sættes fokus på anvendt forskning på både de danske universiteter og på hospitalerne inden for problemstillinger af betydning for virksomhedernes teknologiudvikling.

Det gælder ved forebyggelse, ved udvikling af ny medicin, ved behandling og ved udvikling af anden sundhedsteknologi.

Kliniske forsøg: Hurtig adgang til ny medicin
Kliniske forsøg i Danmark - også i fremtiden - på både det medicinske og det medicotekniske område er en forudsætning, hvis danske patienter fremover skal have adgang til den nyeste medicin og teknologi.

Og det er en forudsætning for, at vi kan fastholde den danske styrkeposition som førende inden for sundhedsforskning. DI støtter derfor udspillet fra Det Nationale Samarbejdsforum for Sundhedsforskning (NSS), og vi ser frem til iværksættelse af initiativer på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00