Debat

Danmark taber kapløb om innovation

DEBAT: Der investeres millioner i forskning, der skal styrke den danske innovationsevne, men alligevel udebliver resultaterne. Årsagen er blandt andet, at en stor del af forskningen aldrig kommer uden for universiteternes mure, siger direktør i brancheforeningen GTS.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Hvis Danmark skal nå sit mål om at blive et førende videnssamfund, er der brug for at investere yderligere i innovation og gøre forskningen anvendelig for virksomhederne.

Ragnar Heldt Nielsen
Direktør

Af Ragnar Heldt Nielsen
Direktør i GTS

EU kom onsdag d. 17. marts med en vurdering af landenes innovationsindsats, og ifølge den er Danmark igen gledet ned ad listen. Og endnu værre er, at væksten i vores innovationsevne er helt i bund med 0,1 procent. Lande som Finland og Tyskland rykker fra os med vækstrater på 2,5 procent.

Resultaterne udebliver
Der sker, selv om der de sidste mange år er investeret ekstra millioner i forskning og udvikling med det formål at styrke den danske innovationsevne. Men som den nye rapport fra EU-Kommissionen viser, er resultatet udeblevet. Hvorfor? Universiteterne er dygtige til forskning, men det er et alvorligt problem, at en stor del af forskningen aldrig kommer udenfor universiteternes mure.

Skal investeres yderligere
Hvis Danmark skal nå sit mål om at blive et førende videnssamfund, er der brug for at investere yderligere i innovation og gøre forskningen anvendelig for virksomhederne. Det er en opgave, som de ni GTS-institutter varetager. Sidste år samarbejdede institutterne med over 20.000 danske virksomheder. Men vi vil gerne spille en endnu større rolle for erhvervslivet og mener, det bør ske i samarbejde med universiteterne.

Gør viden anvendelig
Universiteternes spidskompetence er forskning, vores er at gøre ny forskning og viden anvendelig for virksomhederne. Vores erfaring er, at samarbejde mellem GTS'erne og universiteter resulterer i brugbar viden og aktiviteter rettet direkte mod virksomhedernes behov. I GTS arbejder vi derfor på at styrke dette samarbejde.

Samarbejdet med GTS
Et eksempel er et succesfuldt samarbejde mellem GTS-instituttet Bioneer og Københavns Universitet, der har ført til etableringen af centret Bioneer: FARMA. I centeret skabes synergi mellem universitetet og GTS-instituttets kompetencer på flere niveauer. Formålet med det fælles center er at etablere nye serviceydelser indenfor karakterisering af lægemidler. Med centret får danske medico-virksomheder en effektiv adgang til frontforskningen på det farmaceutiske fakultet ved Københavns Universitet.

Fra forskning til marked 
Samarbejdet sikrer en hurtigere vej fra grundforskning til marked på et område med betydeligt erhvervspotentiale. Det sker blandt andet gennem udvikling af nye teknologiplatforme, som stilles til rådighed for dansk erhvervsliv på kommercielle vilkår. En mulighed der især er betydningsfuld for små og mellemstore virksomheder inden for lægemiddelindustrien. Hvis Danmark skal leve op til sin målsætning om at blive en førende vidensnation, er det derfor sund fornuft at styrke samarbejdet mellem GTS-institutterne og universtiteterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ragnar Heldt Nielsen

Direktør, GTS-foreningen
cand.scient.pol. med specialisering i anvendt datalogi (Københavns Uni. 1996)

0:000:00