Debat

USA's ambassadør og DI's direktør: Skru op for internationalt samarbejde og styrk innovationskraften

DEBAT: Globalt samarbejde er essentielt for fremtiden. Der er positive takter at spore hos unge talenter, der med innovativ kraft involverer sig internationalt, skriver Stuart Dwyer og Lars Sandahl Sørensen.

Vi skal arbejde på tværs af lande, uddannelser og sektorer for at finde bedre løsninger på globale udfordringer, mener Stuart Dwyer og Lars Sandahl Sørensen.
Vi skal arbejde på tværs af lande, uddannelser og sektorer for at finde bedre løsninger på globale udfordringer, mener Stuart Dwyer og Lars Sandahl Sørensen.Foto: Den amerikanske ambassade/DI
Lars Sandahl Sørensen
Stuart Dwyer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Gitanjali Rao er både videnskabsperson og innovatør. Hun kommer fra Colorado i USA.

Efter at have set en dokumentar i fjernsynet om vandforurening i byen Flint i Michigan i 2014 udviklede hun Thesys. En enhed, der kan spore bly i drikkevand ved hjælp af nanosensorer.

Rao er noget af en usædvanlig tænker. Hun har nemlig også vist interesse for genetik, hvilket mundede ud i udviklingen af et produkt, Epione, der kan måle graden af opioidafhængighed hos misbrugere.

Senest har den talentfulde opfinder udviklet applikationen Kindly, der med kunstig intelligens kan opfange onlinemobning. Har vi nævnt, at Rao er 15 år gammel?

Den unge pige er for nyligt blevet kåret som årets barn af nyhedsmagasinet Time.

Innovativt initiativ
Dansk Industri har et årelangt samarbejde med Massachussets Institute of Technology (MIT).

I en tid, hvor globalisering synes at være et bandeord, er det godt at se, at de unge både ser internationalt og tværfagligt samarbejde som en del af innovationernes DNA

Stuart Dwyer og Lars Sandahl Sørensen
Fungerende USA-ambassadør og direktør i Dansk Industri

Det er på ryggen af eksempler som Rao, at Dansk Industri i samarbejde med det berømte tekniske universitet, der flere gange er kåret som verdens bedste, og Den Amerikanske Ambassade i Danmark den 21. januar skød en ugelang green campus innovation challenge i gang.

En årlig udfordring, hvor unge studerende fra MIT og alle Danmarks universiteter på tværs af Atlanten samarbejder med store danske virksomheder som Danfoss og opstartsvirksomheder som Ecotree om at gøre deres campus eller lokalsamfund grønnere. 

Onlinedimensionen af denne udfordring lod ikke til at skræmme de unge væk. Efter i månedsvis at være tvunget til at sætte alle rejseaktiviteter på hold kunne vi tydeligt mærke en iver fra de studerende til at mødes og samarbejde med studerende fra andre lande.

Den gejst og nysgerrighed, som vi oplevede hos amerikanske og danske studerende samt virksomheder, giver os optimisme omkring stor grøn og international innovationskraft i de kommende år. Især fra de unge. Og blandt andet med green campus innovation challenge prøver vi at skubbe på.

Unge i aktion
At Time nu vælger at dedikere en særlig kåring af årets unge personligheder er sigende. Det tegner et billede af et samfund, hvor yngre generationer har opnået synlighed og en stemme.

En stemme, der kan høres, når de unge demonstrerer verden rundt mod klimakrisen eller diskrimination, men også stemmer, der offentligt blander sig i politiske og videnskabelige diskussioner.

Det er nemlig ikke kun protester, der kommer fra de unge. Vi taler om unge, der ikke har tænkt sig at sidde stille og vente på, at andre finder løsninger på tidens presserende problemer.

Rao fortæller Time, at hun i de seneste år har organiseret workshops for i alt 30.000 børn i hele verden. Disse workshops har til formål at støtte op om unges udvikling af teknologiske løsninger til sociale og miljømæssige problemer.

Den unge videnskabspige og tusindvis af unge mennesker verden rundt har forstået noget, der er helt essentielt for vores fremtid.

Vi når ikke langt uden at tænke i globalt samarbejde. I en tid, hvor globalisering synes at være et bandeord, er det godt at se, at de unge både ser internationalt og tværfagligt samarbejde som en del af innovationernes DNA.

Og dermed arbejder på tværs af lande, uddannelser og sektorer for at finde bedre løsninger på nogle af vores mest presserende og globale udfordringer.

Optimisme på verdens vegne
De unge er som regel heller ikke bange for at række ud til virksomheder og inddrage dem i deres projekter.

Herhjemme ser vi en lignende samarbejdsvilje fra danske virksomheder, der aktivt har valgt at arbejde med verdensmål nummer 17 om globalt partnerskab og derfor opfordrer til globalt samarbejde.

Virksomhederne engagerer sig i internationale innovationsøkosystemer og deler deres know-how og ekspertise med unge studerende for at sætte fart i både udvikling og implementering af teknologiske løsninger.

Med den nytiltrådte amerikanske præsidents fornyede fokus på den globale klimabekæmpelsesindsats og med de mange unge kræfter, der hver dag udfordrer status quo, arbejder på tværs og ikke lader sig forskrække af udfordringernes kompleksitet og omfang, er der god grund til at bevare optimismen på verdens vegne.

Det skylder vi ikke mindst Rao og verdens andre unge.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00