Debat

Autisme Ungdom: Det er en katastrofe for autistiske studerende, at det fleksible SU-år fjernes

Den kommende SU-aftale lægger et unødvendigt og ødelæggende pres på sårbare unge mennesker, der gør deres bedste for både at passe på sig selv og gennemføre deres uddannelse, skriver forperson Silke Ena Svare Arbo. 

Jeg er oprigtigt bekymret for, at den nye SU-reform vil medføre, at sårbare unge, herunder unge autister, afholder sig fra at forsøge sig med at tage en uddannelse, fordi det bliver for usikkert for dem at prøve, skriver Silke Ena Svare Arbo. Fotoet er fra en demonstration mod SU-reformen 5. december 2023.
Jeg er oprigtigt bekymret for, at den nye SU-reform vil medføre, at sårbare unge, herunder unge autister, afholder sig fra at forsøge sig med at tage en uddannelse, fordi det bliver for usikkert for dem at prøve, skriver Silke Ena Svare Arbo. Fotoet er fra en demonstration mod SU-reformen 5. december 2023.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Brink
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det fleksible SU-år har indtil nu været afgørende for, at mange af de unge autistiske mennesker, jeg repræsenterer som forperson i Autisme Ungdom, har haft mulighed for at gennemføre deres videregående uddannelser.

En af forudsætningerne for at kunne gennemføre en uddannelse som ung med et handicap er nemlig fleksibilitet og muligheden for at skifte retning.

Derfor kommer den nye SU-aftale fra december 2023, hvormed regeringen og de borgerlige partier afskaffer det sjette SU-år, til at have negative konsekvenser for denne gruppe unges mulighed for at uddanne sig fremadrettet.

Uholdbar ændring

Autismeforeningens nyeste rapport fra 2023 vise, at kun 9,6 procent af voksne med en autismediagnose har gennemført en videregående uddannelse.

I bedste tilfælde betyder det 8,5 måneder med en meget stram økonomi og dertilhørende bekymringer. I værste tilfælde dropper de ud, fordi stressen og bekymringerne bliver for meget.

Silke Ena Svare Arbo
Forperson, Autisme Ungdom

De tal understøtter den fortælling, jeg hører fra mine medlemmer: De vil gerne uddanne sig, men har svært ved at gøre det på de vilkår, det almindelige uddannelsessystem tilbyder. De prøver, men fejler ofte.

Med den nye SU-aftale kommer det til at være, hvorvidt man er vurderet berettiget til at modtage handicaptillæg til SU-en, der afgør, om man kan få de ekstra 12 SU-klip og dermed have den ekstra fleksibilitet, en funktionsnedsættelse kan medføre.

Det er uholdbart at lade så overbelastet et system stå med den beslutning. Ifølge SU-styrelsens egne tal er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for handicaptillæg på de videregående uddannelser 8,5 måneder.

I bedste tilfælde betyder det 8,5 måneder med en meget stram økonomi og dertilhørende bekymringer. I værste tilfælde dropper studerende ud, fordi stressen og bekymringerne bliver for meget.

Studerende i klemme

For at være berettiget til handicaptillæg skal man ifølge SU-styrelsen have et lægefagligt dokumenteret, betydeligt nedsat funktionsniveau. Allerede her kommer flere autistiske studerende i klemme, for lige nu er der gennemsnitligt mere end 63 ugers ventetid på at blive udredt for autisme eller ADHD på landsplan.

SU-styrelsen skriver også, at man formentligt ikke kan få handicaptillæg, hvis man kan arbejde fuld tid i sine ferier, eller man kan arbejde fem til seks timer ved siden af sit studie i hverdagene.

Læs også

I praksis betyder det, at du for at få handicaptillæg som autist skal fremskaffe rigtig meget dokumentation, som kan forsinke bevillingen af handicaptillæg yderligere.

Udover at autistiske unge, ligesom andre unge med funktionsnedsættelser, ofte må starte forfra på deres uddannelser og/eller skifte retning, blandt andet på grund af problemer med at få den rette diagnose i tide og problemer med at få den rette støtte derefter, så har mange også brug for at læse på nedsat tid i kortere eller længere perioder for at passe på deres mentale helbred.

Vi har med jævne mellemrum hørt historier om unge, autistiske studerende, der er løbet tør for SU-klip, inden de fik færdiggjort deres uddannelse under de tidligere regler. De nye regler kommer kun til at skabe flere af den type situationer.

Katastrofe for unge autister

Som jeg ser det, lægger den kommende SU-aftale et unødvendigt og ødelæggende pres på sårbare unge mennesker, der gør det bedste, de kan, for både at passe på sig selv og for at gennemføre deres uddannelse.

Det er en katastrofe for de unge autister, der drømmer om at tage en uddannelse en dag.

Silke Ena Svare Arbo
Forperson, Autisme Ungdom

Unge, som i mange tilfælde har kæmpet med at få den rette diagnose og den rette støtte siden deres folkeskoletid. Det sidste, denne gruppe studerende har brug for, er at lægge et yderligere økonomisk pres på dem ved at reducere deres SU-klip. Tværtimod.

Jeg er oprigtigt bekymret for, at den nye SU-reform vil medføre, at sårbare unge, herunder unge autister, afholder sig fra at forsøge sig med at tage en uddannelse, fordi det bliver for usikkert for dem at prøve.

Det pres, det kommer til at medføre, at man har endnu færre forsøg til at gennemføre, og at man er endnu mere afhængig af at prøve at få tildelt et handicaptillæg, vil gøre det mere attraktivt for en gruppe af disse unge at forblive på offentlig forsørgelse.

Det er en katastrofe for de unge autister, der drømmer om at tage en uddannelse en dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00