Dansk forskning modtager støtte fra Kina

NYE FORSKNINGSMIDLER: Kina har bevilget 60 mio. kr. til et dansk genforskningsprojekt. Universiteterne og videnskabsministeren håber, at det blot er det første af mange danske forskningsprojekter, som kineserne vil støtte.

Beijing Genomics Institute har indvilget i at støtte et stort dansk genforskningsprojekt med 60 mio. kr. Håbet hos danske aktører er, at dette kun er den spæde start på et stærkt forskningssamarbejde de to lande imellem, skriver Jyllands-Posten.

Genforskningsprojektet skal kortlægge danskernes arvemasse og føre til en større viden om, hvilke arvelige egenskaber der kan føre til kræft, og støtten fra Kina bidrager stort til realiseringen af projektet i Danmark.

"Kina har mange flere midler, end vi har i Danmark, og med denne aftale får vi adgang til verdens største genom-center og en analyseteknologi, som vi ellers aldrig ville komme i nærheden af," siger professor Lars Bolund fra Aarhus Universitet til Jyllands-Posten.

Kina mangler data
Han forklarer, at kineserne ser flere fordele i at investere i dansk forskning.

"Vi har en lang forskningstradition, og vi har mange års erfaring med at lave undersøgelser af befolkningen og for at fortolke data. For at store medicinske undersøgelser skal kunne lade sig gøre, skal man have et sundhedsvæsen som det danske, hvor patienterne får præcise diagnoser, og hvor mange data om patienterne er registreret. På det område er Kina stadig et udviklingsland," forklarer Lars Bolund.

Afgørende at samarbejde med Kina
For øjeblikket er der ved at blive etableret et dansk-kinesisk forskningscenter i Beijing. Det er primært dansk finansieret. Men investeringerne skulle meget gerne gå den anden vej.

Ifølge Danske Universiteters rektorformand Jens Oddershede er det afgørende, at Danmark bliver Kinas favoritsamarbejdspartner.

"Det er jo kun et spørgsmål om tid, før Kina også er den største magt inden for området. Det er helt nødvendigt, at Kina synes, at det er interessant at samarbejde med Danmark," siger han.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) er enig i vigtigheden af samarbejdet med Kina.

"Kineserne investerer meget i forskning, og jeg håber, at dette kun er begyndelsen" siger hun til Jyllands-Posten og understreger, at de statslige danske forskningsmidler ikke skal erstattes af sådanne udenlandske investeringer.

De seneste tal om udenlandske investeringer i dansk forskning viser, ifølge Danmarks Statistik, at danske universiteter fik i alt 326 mio. kr. i 2008 fra samarbejdspartnere uden for EU.

 

Dokumentation

Fakta Om Projektet
Forskningen vil foregå på det nye center The Danish Platform for Large-scale Sequencing and Bioinformatics. Her vil internationalt anerkendte forskere inden for bioinformatik og genomforskning arbejde med verdensførende forskning. Et af de konkrete mål er at forebygge kræft ved at udvikle vacciner.

Højteknologifonden har bevilliget 86 mio. kr. De involverede universiteter og virksomheder bidrager samlet med et tilsvarende beløb. Universiteterne er Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og Aarhus Universitet. 150 raske danskeres arvemasse skal bestemmes ned til mindste detalje. Det er første gang, at noget lignende sker i verden


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00