Debat

Dekaner: Viden kan skabe mistillid, hvis ikke vi samarbejder

DEBAT: Medier, kommunikationsfolk og forskere skal samarbejde om at vidensdele forskning til befolkningen. Ellers kan forskning bidrage til at skabe mistillid og forvirring, skriver fire dekaner fra KU, AU, SDU og AAU.

Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn/
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Wewer, Lars Bo Nielsen, Ole Skøtt og Lars Hvilsted Rasmussen
Dekaner på hhv. KU, AU, SDU og AAU

Flere medier har i de seneste uger bragt indlæg for og imod formidling af nye videnskabelige resultater. Fronterne synes at være trukket hårdt op og valgene simplificerede. Enten skal forskningsformidlingen knægtes og forskerne have mundkurv på – eller også skal alle sundhedsrelaterede forskningsresultater formidles på forsiden af avisen. Med fare for at skabe frygt og utryghed i befolkningen.

Som sundhedsdekaner på landets universiteter og med ansvar for landets lægeskoler vil vi gerne mane til eftertanke, til selvransagelse og til dialog.

Både vores forskere, landets medier og en lang række kommunikationsafdelinger indgår i en samlet fødekæde – med det ædle formål at gøre viden tilgængelig for befolkningen. Men den viden kan være forvirrende og skabe mistillid. Det har vi set flere eksempler på. Omtalen af HPV-vaccinen er blot et enkelt eksempel.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi ved, at sundhedsvidenskab interesserer mange borgere, og at mange forskningsresultater bliver formidlet som enkeltstående, dramatiske, korte nyheder. Som repræsentanter for landets vidensinstitutioner vil vi gerne stille os til rådighed for en styrket dialog mellem forskere, medier og kommunikationsfolk. Vi ser gerne, at vi ALLE påtager os et større ansvar for at balancere synspunkter og håndtere etiske dilemmaer.

Vi ønsker, at alle forskere bevarer den ultimative forskningsfrihed. Vi ønsker også, at landets befolkning fortsat er veloplyst og fortsat nærer stor tillid til den uafhængige forskning i sundhed og sygdomme.

Både vores forskere, landets medier og en lang række kommunikationsafdelinger indgår i en samlet fødekæde – med det ædle formål at gøre viden tilgængelig for befolkningen. Men den viden kan være forvirrende og skabe mistillid.

Ulla Wewer, Lars Bo Nielsen, Ole Skøtt og Lars Hvilsted Rasmussen
Dekaner på hhv. KU, AU, SDU og AAU

Det kræver både kritisk sans og rigtigt godt samarbejde at lykkes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Bo Nielsen

Direktør, Lægemiddelstyrelsen
cand.med. (Københavns Uni. 1992), ph.d. (Københavns Uni. 1996), dr.med. (Københavns Uni. 2000)

Lars Hvilsted Rasmussen

Dekan og professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet, speciallæge i kardiologi- og intern medicin, Aalborg Universitetshospitalet, bestyrelsesformand, Klitgaarden Fonden
ph.d. (Aarhus Uni. 1993), cand.med. (Aarhus Uni. 1985)

Ole Skøtt

Dekan, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet, formand, Ledelsesforum for Medicinsk Sundhedsforskning
cand.med. (Københavns Uni. 1982), dr.med. (Københavns Uni. 1989)

0:000:00