Deltagerbetaling og optjeningskrav får kritik af universiteter og magistre

REAKTIONER: Regeringens skatteaftale indskrænker udsynet og gør Danmark fattigere, og så modarbejder deltagerbetaling på danskkurser ønsket om at fastholde internationale studerende i landet, lyder kritikken.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) ankommer til de afsluttende forhandlinger med Dansk Folkeparti. 
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) ankommer til de afsluttende forhandlinger med Dansk Folkeparti. 
Toke Gade Crone Kristiansen

Den skatteaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik tirsdag, bliver mødt med kritik fra blandt andre Dansk Magisterforening og Danske Universiteter.

Det er særligt optjeningskravet til dagpenge, som lyder på, at man skal have opholdt sig i syv ud af otte år, som indføres med aftalen, som Dansk Magisterforening er ude efter.

”Så lektoren, der arbejder som forsker i 1,5 år på Boston University eller it-eksperten, der ansættes 13 måneder i Silicon Valley, mister altså deres dagpengeret, når de returnerer til Danmark,” konstaterer Dansk Magisterforening i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Uddrag af "Aftale om lavere skat på arbejdsindkomst og større fradrag for pensionsindbetalinger" mellem regeringen og Dansk Folkeparti af 6. februar 2018:

Opholdskrav for ret til dagpenge 

Der indføres et opholdskrav for ret til arbejdsløshedsdagpenge, så medlemmer af en a-kasse skal have opholdt sig lovligt her i riget eller i et andet EU/EØS-land i sammenlagt 7 år inden for de seneste 8 år for at kunne få ret til arbejdsløshedsdagpenge. Hvis kravet ikke er opfyldt, kan den ledige have ret til integrationsydelse, hvis betingelserne herfor i øvrigt er opfyldt. Et opholdskrav for ret til dagpenge vil øge gevinsten ved at overgå fra offentlig forsørgelse til beskæftigelse. 

Opholdskravet betyder, at et medlem af en a-kasse ikke vil kunne få udbetalt dagpenge ved ledighed de første 7 år i landet. Udstationering for en dansk offentlig myndighed eller en dansk virksomhed, ophold i udlandet med henblik på uddannelse eller hyre på et dansk skib, sidestilles med ophold her i landet. 

Initiativet træder i kraft den 1. januar 2019 og indfases gradvist i årene 2019-2021. Det indfases med et opholdskrav på 5 ud af 8 år i 2019 og 6 ud af 8 år i 2020. Fra 2021 og frem er opholdskravet 7 ud af 8 år. Personer, der allerede har påbegyndt et dagpengeforløb, omfattes først, når personen genindplaceres i dagpengesystemet. 

Indførelsen af opholdskravet forventes samlet set at indebære et provenu efter tilbageløb på ca. 0,1 mia. kr. i 2019 stigende til ca. 0,2 mia. kr. fra 2021 og frem.

Deltagerbetaling for danskuddannelse til udenlandske arbejdstagere m.fl. 

Aftaleparterne er enige om at indføre delvis deltagerbetaling for danskuddannelse til udenlandske arbejdstagere, EU-borgere, studerende m.fl., der har ret til undervisningen, 

på 2.000 kr. pr. påbegyndt modul. Samtidig fastholdes det nuværende krav om depositum på 1.250. kr. pr. modul. Depositummet betales retur ved fuldførelse af modulet eller ved ophør på danskuddannelsen. 

Deltagerbetaling og depositum vil sikre et incitament til, at kun de selvforsørgende kursister, der er motiverede, påbegynder uddannelsen. 

Deltagerbetaling for danskuddannelse til selvforsøgende kursister træder i kraft den 1. juli 2018. 

Indførelsen af deltagerbetaling forventes samlet set at indebære et provenu på ca. 0,04 mia. kr. i 2018, 0,2 mia. kr. i 2019 og 0,1 mia. kr. fra 2020 og frem.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00