Debat

Direktør: It-branchen skal støtte op om Marie Bjerre, hvis vi skal stoppe Danmarks fald fra de digitale tinder

Danmark har mistet den digitale førertrøje. Det skal it-branchen og digitaliseringsministeren sammen gøre noget ved, for digitalisering udgør kritisk infrastruktur, skriver Henrik Fugmann.

Alt for længe har vi savnet en national digitaliseringsstrategi, som en ramme om den hastige digitalisering af alt fra Skat til sundhedsvæsenet, skriver Henrik Fugmann.
Alt for længe har vi savnet en national digitaliseringsstrategi, som en ramme om den hastige digitalisering af alt fra Skat til sundhedsvæsenet, skriver Henrik Fugmann.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Henrik Fugmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det blev i maj i år officielt kendt, at Danmark ikke længere har den digitale førertrøje i Europa. Her udkom EU-Kommissionens årlige DESI (Digital Economy and Society Index), som bekræftede, hvad mange i it-branchen har set komme.

Danmark er nu overhalet af Finland. Så nu er vi på en andenplads på listen over de mest digitaliserede europæiske lande. Men hvad værre er. DESI-opgørelsen, der ser på udviklingen i 2022, viste samtidig, at vi er det land i EU, der har haft den laveste digitale vækst i perioden.

Nogle vil mene, at det kan virke lidt hidsigt at hænge sig i, at vi tager et mindre tilbageskridt. Vi er jo trods alt stadig i den absolutte elite. Men kombinationen af at blive overhalet og samtidig præstere den laveste digitale vækst af alle bør få alarmklokkerne til at ringe.

Handler ikke kun om status

Faktum er, at det officielle Danmark for længe har solet sig i at køre med den digitale førertrøje i EU. Nogle gange har det næsten været som om, den digitale dukserolle blev taget for givet, når kritiske røster for eksempel påpegede de udfordringer, digitaliseringen af Danmark står over for.

Eksempelvis at der er store problemer med kritiske, offentlige digitaliseringsprojekter i disse år. Og at stat og kommuner slås med en tung it-arv, der er svær og dyr at forny og bygge videre på.

Så når jeg ser bekymret på DESI-indekset, handler det ikke bare om Danmark status. Det handler om noget mere essentielt. Nemlig at digitaliseringen i dag udgør kritisk infrastruktur for vores nation og er selve omdrejningspunktet for, at Danmark kan fungere og skabe økonomisk vækst via innovation, produktivitet og effektivitet.

Derfor kan det fald fra tinderne, som DESI sagtens kan kaldes, være en god lejlighed til at genoverveje vores lidt ophøjede selvforståelse. Tiden er moden til en mere realistisk tilgang til udviklingen af Danmark digitalt. Ikke mindst i forhold til, hvad det digitale fundament vi står på, reelt kan bære.

For tænk, hvis vi sammen med de offentlige ordregivere rykkede tæt sammen for at se, hvordan vi bedst og konkret kan støtte op om det nye ministerium

Henrik Fugmann
Direktør for offentlig sektor, Capgemini Danmark

For ser vi nærmere efter, er der revner i fundamentet, der bør tages alvorligt. Og det på et mere seriøst niveau end politiske skåltaler og visionerne i den forrige regerings udkast til en national digitaliseringsstrategi lægger op til.

Heldigvis er vi i dag i den gunstige situation, at Danmark har fået en digitaliseringsminister. Marie Bjerre (V), som også favner ligestillingen, er med titlen trådt ind i det ministerium, som alle, der er engageret i de offentlige digitaliseringsprojekter, bør håbe og arbejde for bliver et stærkt ministerium. For med historiens første digitaliseringsminister er der håb for, at der politisk bliver sat retning og handling bag ambitionerne for fremtidens digitale Danmark.

Kritikere vil sige, at der er tale om en kransekagefigur. At der mangler erfaring og indsigt i embedsværket, og at de famøse skåltaler nu for alvor vil tage fart – alt imens nationens digitale glorie slukkes. Men det er indiskutabelt, at vi står i en ny situation, som it-branchen bør få det optimale ud af.

For tænk, hvis vi sammen med de offentlige ordregivere rykkede tæt sammen for at se, hvordan vi bedst og konkret kan støtte op om det nye ministerium. Det kunne være det, som sikrede den erfaring, internationale indsigt og faglige support af en ny minister og et nyt ministerium, der skal til for at lykkes med den nye rolle i dansk politik.

Alt for længe har vi savnet en national digitaliseringsstrategi, som en ramme om den hastige digitalisering af alt fra Skat til sundhedsvæsenet. Den tidligere regering gjorde som nævnt et forsøg med et udkast i 2022. Men det blev ved de store overskrifter, og siden har der været stille på den front.

Det er i sig selv bekymrende, da milliardinvesteringerne i offentlige, digitale løsninger derfor lige nu foregår uden klar, strategiske forankring. Ikke mindst derfor er et stærkt it-ministerium i it-branchens klare interesse. For heri ligger kimen til fremgang for den offentlige digitalisering – og en dansk førerposition på de internationale ranglister.

Branchen har den fornødne forståelse

Bakker vi op om Marie Bjerre som det talerør i forhold til resten af regeringen, hun kan og bør være, kan vi styrke det mandat, hun står med. Altså et aktivt samspil, hvor alle aktører rykker sammen og sikrer, at posten som digitaliseringsminister bliver attraktiv.

Det kræver, at vi som branche sammen med de offentlige kunder tydeliggør, hvad det er for områder af digitaliseringen, ministeren bør prioritere. Ligesom vi skal sikre, at der hos ministeren og i embedssystemet er den fornødne forståelse for både de vidtløftige muligheder og de risici, som følger med de digitale til- og fravalg, der altid er.

En stærk digitaliseringsminister er første skridt væk fra de politiske skåltaler, der har præget de seneste nationale digitaliseringsstrategier

Henrik Fugmann
Direktør for offentlig sektor, Capgemini Danmark

Hvis branchen og de offentlige kunder ikke spiller aktivt ind, vil vi opleve en digitaliseringsminister, der naturligt nok selv definerer sit fokus. Og sagt med al respekt, så er det ikke nødvendigvis i nationens interesse. Primært fordi der i et nyt ministerium og hos en ny minister ikke er den dybe indsigt i teknologi, løsningsforståelse og erfaringer fra andre lande, som er kritisk for at investere digitalt med størst samfundsmæssigt afkast.

En stærk digitaliseringsminister er første skridt væk fra de politiske skåltaler, der har præget de seneste nationale digitaliseringsstrategier. Jeg opfordrer derfor Marie Bjerre til ikke alene at stille krav til, at initiativerne i den kommende digitaliseringsstrategi udmøntes i konkrete handlingsplaner, men også, at man udpeger dem, der skal stå til ansvar for, at planerne realiseres.

Vi er en branche, der rigtig gerne vil innoveres. Teknologien er der. Og det er mit indtryk, at viljen er der hos kunderne – de skal bare bruge det sidste skub fra politisk hold. Så også her kommer digitaliseringsministeren ind i billedet.

Personligt bliver mit næste skridt at arbejde for øget samarbejde mellem aktørerne både hos DI Digital og brancheforeningen IT-Branchen, hvor jeg repræsenterer Capgemini. Her kan vi oplagt i fællesskab få lagt en mere detaljeret køreplan for, hvordan vi endnu bedre støtter op om branchens nye ministerium.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Fugmann

Direktør for offentlig sektor, Capgemini Danmark
maskingeniør

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

0:000:00