Om  
Niels I. Meyer

Dødsfald: Professor og medstifter af Junibevægelsen Niels I. Meyer (93)

Professor emeritus og medstifter af Junibevægelsen Niels I. Meyer er død onsdag 16. august. Han blev 93 år.

Foto: Tekla Emborg
Bolette Høj

Professor emeritus og medstifter af Junibevægelsen Niels I. Meyer er død i en alder af 93 år.

Kun 25 år gammel blev Niels I. Meyer Danmarks første ingeniør med en ph.d.-grad, og seks år senere opnåede han en professorstilling i fysik.

Niels I. Meyer blev kendt i en større offentlighed som medforfatter til den legendariske politiske debatbog "Oprør fra midten" fra 1978, som han skrev sammen med radikal minister og folketingsmedlem K. Helveg Petersen og forfatteren Villy Sørensen.

Ud fra en afvisning af begge de herskende vækstideologier - kapitalisme og kommunisme - under den kolde krig opstiller bogen en alternativ udviklingsmodel for de vestlige lande, et humant ligevægtssamfund med demokratisk selvforvaltning, solidarisk arbejdsdeling, økonomisk lighed og økologisk ligevægt.

Bogen, der kom i mere end 120.000 eksemplarer på ét år, gav anledning til omfattende debat. Forfatterne tog opfølgende i 1982 stilling til kritikken i "Røret om oprøret", der også rummer en bibliografi på mere end 1.000 trykte debatindlæg i ind- og udland.

Junibevægelsen
I 1992 stiftede Niels I. Meyer sammen med Jens-Peter Bonde og Drude Dahlerup det EU-kritiske parti Junibevægelsen. Partiet var repræsenteret i Europa-Parlamentet fra 1993 til 2009, hvorefter det blev nedlagt.

Junibevægelsen arbejdede imod flere beføjelser til EU og havde kampagnen "Bevar kronen - nej til Unionen," hvor partiet modsatte sig indførelsen af en fælles mønt i Europa.

Niels I. Meyer var også aktivt medlem af partiet Solidarisk Alternativ i 90'erne og tilsluttede sig senere Minoritetspartiet. 

Niels I. Meyer var ved sin død professor emeritus ved Institut for Byggeri og Anlæg på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels I. Meyer

Professor emeritus, Institut for Byggeri og Anlæg, DTU Byg
cand.polyt. (1954), lic.techn. (1955), dr.techn. (1960)

0:000:00