Forskningsråd overlever

NYHED: Et forslag om nedlæggelse af Danmarks Forskningspolitiske Råd samt brug af anonyme bedømmere pilles ud af Sander-lovforslag.
Foto: Hans Juhl
Uffe Laursen

"Vi synes, det er vigtigt, at vi har en helt uafhængig forskningsrådgivning i Danmark, og at der ikke kan sås mistanke om, at der sidder folk med pengekassen og deler ud til den ene side, mens de rådgiver til den anden side."

Leif Kjærgaard
Næstformand i Danmarks Forskningspolitiske Råd

Videnskabsminister Helge Sander (V) får ikke som ønsket mulighed for at nedlægge Danmarks Forskningspolitiske Råd (DFR). Et lovforslag, der har været i høring, har fået så mange negative tilbagemeldinger, at Udvalget for Videnskab og Teknologi har bedt videnskabsministeren om at pille forslaget ud af lovteksten.

Videnskabsministeren og den forligskreds, der var på forskningsområdet før valget sidste år, ønskede oprindeligt at slå DFR sammen med Koordinationsudvalget for Forskning (KUF), men en række organisationer med Dansk Industri og Landbrugsraadet i spidsen har i høringssvar reageret skarpt over for forslaget.  

Organisationerne mener, at det er afgørende med en uvildig forskningsmæssig rådgivning af politikere og regering, og at den uvildighed risikerede at gå fløjten, hvis rådgivningen overgik til KUF, som blandt andet består af medlemmer fra de enkelte forskningsråd.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00