Fremgang i årets studieoptag: Flere studerende starter på it- og ingeniøruddannelser

Flere studerende er optaget på videregående uddannelser end sidste år, og der er især fremgang på it- og ingeniøruddannelserne. Uddannelses- og forskningsministeren ser “flere positive tendenser”, men samtidig er antallet af afviste kvalificerede ansøgere steget med 19 procent siden sidste år.

Samlet set er optaget af studerende på videregående uddannelser steget med to procent sammenlignet med 2022.
Samlet set er optaget af studerende på videregående uddannelser steget med to procent sammenlignet med 2022.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Når optaget for landets videregående uddannelser offentliggøres natten til fredag, kan flere personer end sidste år se frem til at starte på en uddannelse efter sommerferien.

I år er 61.382 personer nemlig blevet optaget på en videregående uddannelse, og det er to procent mere end i 2022.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i et notat.

Kigger man nærmere på tallene, er der især fremgang hos it-uddannelserne. Her er antallet af optagne studerende steget med 10 procent sammenlignet med sidste år. Og hos ingeniøruddannelserne ses en stigning på seks procent i forhold til sidste år, fremgår det af notatet.

Denne fremgang vækker glæde hos uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

Særligt årets stigning på it- og ingeniøruddannelser er positiv. Der er stor efterspørgsel på dygtige ingeniører og it-specialister i Danmark.

Christina Egelund (M)
Uddannelses- og forskningsminister

“Jeg glæder mig over, at der er lidt flere end sidste år, der er blevet optaget på en videregående uddannelse,” udtaler hun i en pressemeddelelse og uddyber:

“Særligt årets stigning på it- og ingeniøruddannelser er positiv. Der er stor efterspørgsel på dygtige ingeniører og it-specialister i Danmark.”

Hos interesseorganisation IT-branchen glæder Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation, sig også over tallene.

“Det er super godt nyt, at vi ser et øget optag på it-uddannelserne. Vi skal glæde os over hver eneste optagne på it-uddannelserne, for virksomhederne står på spring for at tage imod dem,” siger hun i en pressemeddelelse.

Kvalificerede ansøgere bliver afvist

Manglen på kompetent arbejdskraft inden for både it- og ingeniørbranchen har skabt øget fokus på at få flere studerende ind på denne type uddannelse.

Men selvom det er positivt, at optaget nu stiger, er det hele dog ikke lutter lagkage. Mange kvalificerede ansøgere bliver nemlig stadig afvist, og hos Københavns Erhvervsakademi (KEA) har man i år måtte afvise en stor del af ansøgerne til skolens it-uddannelser.

Det har uddannelsesdirektør hos KEA, Katja Munch Thorsen, udtalt til Politiken.

“Vi kan se, at der er en it-branche, der råber på mere arbejdskraft, og vi har samtidig kvalificerede ansøgere, som vi afviser ved hvert eneste optag. Så kan man jo ikke undgå at tænke, at der er noget helt grundlæggende galt,” siger hun til Politiken.

KEA’s it-uddannelser er underlagt dimensionering, hvilket betyder, at der er et loft over, hvor mange studerende, de hvert år må optage. Her opfordrer Katja Munch Thorsen til, at man justerer på ordningen og dimensionerer regionalt, så uddannelsesinstitutionerne i de større byer kan optage flere.

Den holdning bakker Mette Lundberg fra IT-branchen også op om.

“Tallene i dag dækker over, at vi i år må vente at se endnu flere kvalificerede unge blive afvist fra en it-uddannelse. Det er en lang næse til de unge og til erhvervslivet, der kunne have brugt hver og en af dem,” siger Mette Lundberg i en pressemeddelelse og tilføjer:

“Der er brug for politiske greb, blandt andet en dimensioneringsknap, der ikke bare kan skrue ned for antallet af uddannelsespladser, men også op der, hvor der både er ansøgere og efterspørgsel på arbejdsmarkedet.”

Overordnet set er antallet af afviste kvalificerede ansøgere steget med hele 19 procent siden sidste år. Det svarer til 1400 flere afviste ansøgere. En afvist kvalificeret ansøger er en ansøger, som er kvalificeret til at blive optaget på uddannelsen, men som ikke er kommet ind, hvis der har været flere ansøgere end studiepladser.

Læs også

Fortsat fald på pædagoguddannelsen

Mens det lysner med optaget på it- og ingeniøruddannelserne, ser det anderledes nedslående ud, når man kigger på tallene for pædagoguddannelsen.

Her er optaget nemlig faldet med fem procent sammenlignet med sidste år, og det bekymrer uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

“Det understreger vigtigheden af, at et flertal i Folketinget inden sommerferien indgik et bredt forlig, hvor vi blandt andet aftalte, at vi skal have en ny og bedre pædagoguddannelse,” udtaler hun i pressemeddelelsen.

Optagelsen af studerende på pædagoguddannelsen er faldet støt siden 2020, hvor 4.955 personer blev optaget. I 2023 er det faldet til 3.968 studerende.

Til gengæld er optaget på andre store velfærdsuddannelser som sygeplejerske og lærer på niveau med sidste år efter et stort fald i 2022.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00