Helle Thorning løfter sløret for SU-udspil

SU-REFORM: Helle Thorning-Schmidt (S) lægger op til, at SU-modtagerne skal bidrage med to milliarder kroner til regeringens økonomiske planer. En regulering af SU'en kan betyde, at regeringen henter en større besparelse på langt sigt.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lancerede tirsdag formiddag regeringens SU-udspil, som nu skal forhandles på plads med Folketingets partier.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lancerede tirsdag formiddag regeringens SU-udspil, som nu skal forhandles på plads med Folketingets partier. Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Mads BangAgnete Finnemann Scheel

Regeringen lancerer i dag et SU-udspil, som skal få de studerende hurtigere igennem uddannelserne. Udspillet rummer samlet set store besparelser på SU'en, og regeringen lægger op til besparelser, der kan give større besparelser end de to milliarder kroner, som var målet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har netop præsenteret hovedlinjerne i regeringens SU-udspil, og senere i dag vil uddannelsesminister Morten Østergaard (R) præsentere detaljerne i udspillet.

"Vi har et meget dyrt SU-system, hvor vi i 2013 vil bruge 19 milliarder kroner på SU. Derfor må vi foretage nogle prioriteringer," siger statsminister Helle Thorning-Schmidt og tilføjer: 

"Det betyder, at alle må yde et bidrag. Den årlige regulering af SU-støtten har været højere end på andre ydelser. Det mener vi, hverken er logisk eller rimeligt."

Fakta

Det ved vi om regeringens SU-reform

- Det 6. SU-år frafalder, hvis den studerende har haft mere end to års pause mellem ungdomsuddannelsen og den videregående uddannelse.

- Er den studerende forsinket under uddannelsen, vil der fremover kun være et halvt års ekstra SU til rådighed.

- Opregulering af SU skal fremover ske på samme måde som for førtidspensionister og kontanthjælps-modtagere.

- SU-reformen skal frigøre to milliarder kroner, der ventes at blive brugt til en konkurrence- eller jobpakke.

- SU-reformen skal vedtages af forligskredsen, som består af: V, K, S, SF, R og DF.

Regeringen henter en stor besparelse ved at ændre reguleringen af SU'en, så uddannelsesstøtten kommer til at følge satsreguleringen, der er lavere end den nuværende regulering. Det betyder ifølge Berlingske besparelser, som på sigt vil bidrage med et større beløb end det, som er regnet ind i regeringens økonomiske planer.

Målsætningen om at få de studerende hurtigere igennem uddannelserne samt besparelser på SU'en skal ifølge regeringens 2020-plan bidrage med to milliarder kroner. De to milliarder skal findes både i besparelser og samfundsgevinster ved at få de studerende hurtigere ud på arbejdsmarkedet.

Oppositionen skal med
Regeringens udspil rummer en bred vifte af tilpasninger af både SU-systemet, men også hele merit-systemet og fleksibiliteten, når man skifter studie eller uddannelsesinstitution skal rettes til.

Det gældende SU-forlig er indgået mellem regeringspartierne og Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti. Den tidligere regering forsøgte at lave en reform af SU-systemet, men kunne ikke nå til enighed med forligskredsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00