Debat

Hvordan ser SU'ens fremtid ud?

PRÆSENTATION: Hvad er henholdsvis partiernes, de studerendes og organisationernes syn på SU'ens fremtid? Forskningsdebatten sætter fokus på emnet i den kommende måned. Læs mere her, og mød panelet.

Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dele af uddannelsessektoren har foreslået at omlægge SU'en, og bruge de sparede penge på øget kvalitet i uddannelserne. Samtidig har der været diskussion af det fornuftige i, at staten tjener penge på renter af de studerendes SU-gæld og SF har stillet forslag om at ændre reglerne omkring SU og lønnet praktik.

Men hvor står partierne, de studerende og organisationerne? Skal aftalen om SU'en åbnes? Skal der laves et SU-eftersyn eller skal SU'en bestå som i dag?

Debattørerne er:
Jacob MarkJacob Mark (SF), uddannelses- og forskningsordfører
Jacob Mark er student fra Køge Gymnasium. Han blev opstillet som folketingskandidat første gang i 2012 og blev valgt ind ved valget i 2015. Han besidder en del ordførerposter i SF, og udover at være uddannelses- og forskningsordfører er han bl.a. boligordfører og integrationsordfører.

Mette AbildgaardMette Abildgaard (K), politisk ordfører
Mette Abildgaard er uddannet cand.soc. fra RUC i 2013. Hun blev valgt til Folketinget første gang ved valget i 2015. Inden da var hun regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, hvor hun også var leder for den Konservative gruppe. Hun besidder en lang række ordførerposter hos Konservative, og er bl.a. ordfører for energi, klima, sundhed og forebyggelse. Hun er desuden vikarierende politisk ordfører, mens Mai Mercado er på barsel.

Carolina Magdalene MaierCarolina Magdalene Maier (ALT), Uddannelses- og forskningsordfører
Carolina Magdalene Maier er sociolog fra Københavns Universitet. Hun har forsket i psykisk arbejdsmiljø og har senest været centerleder i Videnscenter for Patientstøtte. Hun har skrevet ’Patientstøtte – før, under og efter sygdom’ (2013), ’Mobning og negativ adfærd på arbejdspladsen’ (2009) og en række lægevidenskabelige og sociologiske tidsskriftartikler.

Jakob Engel-SchmidtJakob Engel-Schmidt (V), uddannelses- og forskningsordfører
Jakob Engel-Schmidt er Venstres ordfører for Uddannelse & Forskning og Ligestilling. Fra 2003-2004 var ham officer af Reserven i Hæren. Derefter blev han uddannet cand.merc.international business fra CBS i 2010. Han blev valgt til Folketinget første gang I 2013, men blev ikke genvalgt ved valget i 2015. Da Morten Løkkegaard vendte tilbage til Europa-Parlamentet I marts 2016, fik han comeback i Folketinget. I sin tid udenfor Folketinget, var han direktør på Niels Brock.

Mette ReissmannMette Reissmann (S), uddannelses- og forskningsordfører
Mette Reissmann er uddannet cand.merc.jur. fra CBS. Hun blev valgt ind i Folketinget i 2011 og blev genvalgt ved valget i 2015. Hun er nu Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører og har tidligere bl.a. været partiets EU-ordfører og forbrugsordfører. Hun er desuden vært på TV-programmet Luksusfælden på TV3.

Jens Henrik Thulesen DahlJens Henrik Thulesen Dahl (DF), uddannelses- og forskningsordfører
Jens Henrik Thulesen Dahl er er uddannet civilingeniør fra Aalborg Universitet. Han har siddet i Folketinget siden 2011. Udover at være Dansk Folkepartis uddannelses- og forskningsordfører, er han også undervisningsordfører. Inden han blev valgt ind i Folketinget, arbejdede han som arbejdsmiljøkonsulent i Aarhus Kommune.

Eva FlyvholmEva Flyvholm (EL), uddannelses- og forskningsordfører
Eva Flyvholm er uddannet cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier fra RUC. Hun blev opstillet til Folketinget første gang i 2012 og blev valgt igen ved valget i 2015. Hun er Enhedslistens uddannelses- og forskningsordfører samt forsvarsordfører. Inden hun blev valgt ind i Folketinget, arbejdede hun som politisk rådgiver for Enhedslisten inden for EU, forsvar og internationale forhold.

Yasmin DavaliYasmin Davali, formand, Danske Studerendes Fællesråd
Yasmin Davali er 27 år gammel og formand for Danske Studerendes Fællesråd. Hun har været formand siden februar 2015. Hun har en bachelor i socialvidenskab fra RUC.

Espen KroghEspen Krogh, næstformand, Konservative Studerende
Espen Krogh er stud.mag i Historie og Europastudier på Aarhus Universitet. Derudover er han præsident i Nordisk Ungkonservativ Union, en paraplyorganisation for de konservative ungdomspartier i Norden. Han er næstformand i Konservative Studerendes Landsorganisation.

Niels EgelundNiels Egelund, Formand, Danske Erhvervsakademier
Niels Egelund er rektor på Erhvervsakademi Kolding samt formand for rektorkollegiet i sektorens interesseorganisation Danske Erhvervsakademier. 

Dokumentation

Fra 12. maj og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på SU.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00