Debat

Bæredygtighedsforskere: Det er visionsløst, at vores ministre ikke ser det fulde, grønne billede

Der mangler sammenhæng mellem ministeriernes handlinger. Hvorfor bruger vi ikke vores uddannelses- og arbejdsmarkedspolitik aktivt i den grønne omstilling, spørger Pernille Bertelsen og Anne Merrild Hansen fra Aalborg Universitet.

Politikerne skyder ved siden af målet, når fremtidens grønne uddannelser reguleres på baggrund af fortidens tal, skriver Pernille Bertelsen og Anne Merrild Hansen.
Politikerne skyder ved siden af målet, når fremtidens grønne uddannelser reguleres på baggrund af fortidens tal, skriver Pernille Bertelsen og Anne Merrild Hansen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Pernille Scholdan Bertelsen
Anne Merrild Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmarks klimamål er ved at nedsmelte.

Vi mangler hjerner i den grønne omstilling. Frem mod 2030 vil den grønne omstilling ifølge Concito efterspørge 50.000 grønne jobs årligt. Det er 20.000 flere jobs per år i forhold til 2022.

Hvis ikke Paris og klimamålene skal blive et fatamorgana langt ude i horisonten, har vi brug for proaktiv handling. Stop den reaktive dimensionering af fremtidens uddannelser baseret på fortidens tal.

Hvorfor bruger vi ikke aktivt vores uddannelses- og arbejdsmarkedspolitik, når vi taler grøn omstilling?

Pernille Bertelsen og Anne Merrild Hansen
Hhv. studieleder og institutleder, AAU

Vi ønsker et visionært samarbejde mellem klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard (M), minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S), miljøminister Magnus Heunicke (S) og uddannelses-, og forskningsminister Christina Egelund (M).

Vi har brug for langsigtet planlægning af forandringer i verden nu og fremadrettet. Det er lige nu, fremtidens grønne hjerner skal uddannes, så de kan være klar om fem til til år.

Brug uddannelsespolitikken aktivt

Fremtidens teknologi er et stort samtaleemne, når klimamålene nævnes. Men der er brug for mere end ny teknologi.

Vi har brug for viden og kompetencer. Tværfaglige kandidater med innovative og grønne hjerner, der kan planlægge, skabe og implementere grønne teknologier, så de løser klimaproblemerne.

Kandidater med samfundsforståelse og evnen til at tænke langsigtet – og arbejde vores samfund ind over målstregen. Hvorfor bruger vi ikke aktivt vores uddannelses- og arbejdsmarkedspolitik, når vi taler grøn omstilling?

Læs også

I dag regulerer ministeriet antallet af studerende på uddannelserne baseret på teknokratiske ledighedstal, der er flere år gamle. Uden hensyn til et arbejdsmarked og samfundsbehov i konstant forandring.

Ledighedstallene, der definerer fremtidige årgange af eksempelvis ingeniører inden for klima og samfund, beror på en sammenligning af den enkelte uddannelse med et branchegennemsnit uden hensyn til eksempelvis geografi og fremtidige behov.

Visionsløst ikke at se på sammenhængene

Uddannelses- og arbejdsmarkedspolitik bør i stedet skabe incitamenter til at understøtte grøn omstilling. Lad uddannelsespolitik være den svensknøgle, som løsner de fastlåste skruer i vores samfund og åbner døren til en bæredygtig transformation.

Det er visionsløst, når ministerierne ikke kigger på sammenhængene på tværs

Pernille Bertelsen og Anne Merrild Hansen
Hhv. studieleder og institutleder, AAU

Den nuværende uddannelsespolitik med dimensionering af grønne uddannelser samt store besparelser hænger dårligt sammen med både nutidens og fremtidens samfundsbehov.

Og selvom det kan være sundt at tilpasse, skydes der ved siden af målet, når fremtidens uddannelser reguleres på baggrund af fortidens tal. Det er visionsløst, når ministerierne ikke kigger på sammenhængene på tværs og ikke ser det fulde billede.

Derfor har vi to ønsker, der kan bidrage til at skabe sammenhæng for fremtidens grønne uddannelses- og arbejdsmarkedspolitik.

Uddannelserne lægges i et jerngreb

For det første: Stop dimensionering af fremtidens uddannelser ud fra fortidens tal

Lige nu er en række grønne kandidatuddannelser dimensionerede med adgangsbegrænsning.

Adgangsbegrænsning udløses hvert femte år og baserer sig på et to år gammelt branche-gennemsnitligt ledighedstal uden geografisk hensyn til jobudbud.

Efterfølgende er uddannelserne underlagt denne jernhånd de følgende dem år, indtil der igen måles og sættes et antal studiepladser. Det vil sige, at der optages færre og færre studerende, også hvis efterspørgslen stiger.

Store kommuner og konsulenthuse efterspørger stadigt flere grønne, tværfaglige kandidater. Så hvorfor begrænser vi adgangen til disse uddannelser?

Kære politikere, reagerer vi først, når vi tørster i heden eller padler rundt i gaderne?

Pernille Bertelsen og Anne Merrild Hansen
Hhv. studieleder og institutleder, AAU

Hjælp de grønne kandidater på vej

For det andet: Støt overgangen til jobmarkedet for nye, grønne kandidater

Selvom efterspørgslen på de grønne profiler er stigende, går nogle dimittender fra tværfaglige, grønne ingeniøruddannelser særligt i Nordjylland ledige lidt længere tid end andre steder i landet. Med til historien hører, at 31 procent af virksomheder ikke har prøvet at ansætte en nyuddannet.

Hjælp de nye, grønne kandidater og virksomhederne lidt på vej. Vi ønsker en strategi eller en tilskudsordning til små og mellemstore virksomheder, der skal bruge innovative hjerner til grøn omstilling.

En fremadskuende virksomhedstilskudsordning, som kan bidrage til at booste det grønne jobmarked og understøtte relevante uddannelser – også i 'vandkantsdanmark'. Dette vil hjælpe de mindre virksomheder tættere på målet i deres grønne rejser.

Så kære politikere, reagerer vi først, når vi tørster i heden eller padler rundt i gaderne? Eller skal vi med rettidig omhu samtænke uddannelses- og arbejdsmarkedspolitik med grøn omstilling?

Vi ønsker at se helhedsorienterede visioner for området, der understøtter den transformation, vores samfund står overfor. Og vi bidrager gerne til at udvikle dem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Merrild Hansen

Professor og institutleder, Institut for Bæredygtighed og Planlægning, Aalborg Universitet, formand, AAU Arctic
ph.d i miljøplanlægning (Aalborg Uni. 2010)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00