Konkurrenceudsatte basismidler nås næppe til 2009

BASISMIDLER: Når det gælder konkurrenceudsættelsen af basismidler, kan de danske universiteter stort set kun enes om én ting: 2009 er et dumt tidspunkt at gå i gang. S og DF bakker op.
CBS og de øvrige danske universiteter får næppe konkurrenceudsatte basismidler til næste år.
CBS og de øvrige danske universiteter får næppe konkurrenceudsatte basismidler til næste år.Foto: Julie Charlotte Christensen/Altinget.dk
Uffe Laursen

Hvis universiteterne gerne vil have det udskudt i et år, så er der ikke noget, der taler for, at vi ikke skulle gøre det. Så bør det selvfølgelig udskydes.

Jesper Langballe
Forskningsordfører, DF
Først var det 2008. Så blev det 2009, og nu ser det ud til, at champagnepropperne skal skyde år 2010 ind, før der kommer en model for konkurrencebaseret fordeling af universiteternes basismidler.

"Når det gælder en model for konkurrenceudsættelse af basismidler er der kun to forhold, de danske universiteter kan blive enige om. Det ene er, at det er for tidligt at gå i gang i 2009," siger Jens Oddershede, rektor på SDU og formand for Danske Universiteters rektorkollegium til Altinget | Forskning og Innovation.

Allerede i gang 2008 
I regeringens globaliseringsstrategi fra 2006 blev det ellers vedtaget, at universiteterne fra 1. januar 2008 skulle have en del af deres basismidler på baggrund af en samlet bedømmelse af mål og resultater for forskning, uddannelse og videnspredning. 

Allerede samme år skulle Videnskabsministeriet ifølge globaliseringsstrategien gå i gang med udviklingen af en retfærdig fordelingsmodel, der skulle gøre op med den hidtidige historisk betingede fordeling af basismidler, som kun få synes er holdbar.   

Misforstået
Men her to år efter globaliseringsstrategiens vedtagelse kæmper Universitets- og Bygningsstyrelsen (UBST), der har ansvaret for udarbejdelsen, stadig med at lave en model, der virker fornuftig og gangbar i forhold til alle de parametre, som universiteterne i fremtiden skal måles og vejes efter.

0:000:00