Debat

Innovation fører Europa ud af den økonomiske krise

DEBAT: Forskning og innovation er vejen frem, hvis vi i EU vil fastholde vores velfærdsniveau. Forskningsprogrammet Horizon 2020 er et skridt i den rigtige retning, skriver europaparlamentariker Britta Thomsen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Britta Thomsen (S)
Medlem af Europaparlamentet  

Aldrig før har betydningen af forskning og innovation i EU været større. Med udflytningen af industrijobs til lavtlønslande i Asien og den nuværende økonomiske krise er Europa blevet nødt til at genopfinde sig selv og levere nye svar på, hvad det egentligt er, vi skal leve af i fremtiden og ikke mindst, hvordan vi fastholder vores nuværende velfærdsniveau. I EU's 2020-strategi slår Kommissionen fast, at vejen frem går gennem forskning og innovation.

Derfor er jeg også utrolig glad for, at det ser ud til, at det europæiske forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020, der løber fra 2014-2020, nu får en vitaminindsprøjtning på hele 525 milliarder kroner. Det en større andel af det samlede budget end nogensinde tidligere.

Forskning i samfundsmæssige udfordringer vil skabe nye job
Forskningen får ikke bare flere penge, men programmet har også fået en helt ny udformning. En stor del af midlerne går nemlig til de tværfaglige programmer under titlen "De store udfordringer." Det handler om, at Europa står overfor en række samfundsmæssige udfordringer, som f.eks. aldrende befolkning, klimaforandringer og energisikkerhed. Det er alle områder, der udfordrer vores nuværende samfundsmodel, og som på sigt vil hæmme væksten i Europa, hvis vi ikke finder effektive løsninger. Uanset om det handler om velfærdsteknologi eller e-journaler på hospitalerne.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Den tværfaglige dimension indebærer, at samfundsvidenskaberne og humaniora får en helt ny betydning i forhold til at analysere de samfundsmæssige konsekvenser af forskellige tiltag. Det er en meget bredere rolle, end vi har set tidligere, og ikke mindst spiller disse discipliner en stor rolle i den udfordring, som kaldes inkluderende, innovative og reflekterende samfund.

Mindst 20 procent af midlerne er øremærkede til SMV'er ud fra den betragtning, at det er de små og mellemstore virksomheder i Europa, der har været kilde til langt den største del af beskæftigelsen, og det er stadig her, de fleste nye jobs bliver skabt.

Jeg håber nu, at Danmark fortsat vil være et af de lande, der er i toppen, når det handler om at deltage i EUs forskningsprogrammer.

Britta Thomsen (S)
MEP

Ligestilling bliver også en ny, tværfaglig dimension i Horizon 2020. Det indebærer, at vi skal blive bedre til at række ud efter de kvindelige forskere i en tid, hvor 60-65 procent af Europas kandidater fra universiteterne er kvinder. Men det handler ikke bare om flere kvinder, men også om at se på kønsdimensionen i forskningen. Videnskaben har brug for at vide, hvordan forskellige tiltag virker på henholdsvis kvinder og mænd. Dermed vil vi også kunne udvikle helt nye produkter, som igen bidrager til at skabe nye jobs.

Satsning på effektiv energi
For mig er det store fokus på energiområdet et vigtigt skridt i den rigtige retning for, at vi kan leve op til de målsætninger, som vi har fastsat inden for det grønne område. Hele 75 procent af midlerne inden for energiområdet skal som noget nyt gå til vedvarende energi, energieffektivitet, CO2-lagring og intelligente elnet. Og det synes jeg er flot! For i kroner og ører – eller retter euros og cents – taler vi om mere end 4,5 milliarder euro, der skal gå til bl.a. forskning i vedvarende energi.

Det er et konkret initiativ, som jeg i min socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet har kæmpet for. Fra Danmarks hjørne af den Europæiske Union ved vi, at det er en stærk fremtidssikring for at sikre vores klima, samtidig med vi skaber nye job og en motor til, at vi kan komme ud af den økonomiske krise.

Jeg håber nu, at Danmark fortsat vil være et af de lande, der er i toppen, når det handler om at deltage i EU's forskningsprogrammer.

Forskningsprogrammet lanceres i Danmark på en konference på CBS fredag 27. september kl. 14-17.30 med deltagelse af ordførerne fra Europa-Parlamentet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Thomsen

Fhv. MEP (S) 2004-2014, i bestyrelsen for EU's agentur for energi (ACER)
cand.mag. i historie og portugisisk (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00