Om  
Niels I. Meyer
Drude Dahlerup
Jens-Peter Bonde

Professor em. Drude Dahlerup mindes professor Niels I. Meyer (93)

Professor, dr.techn. Niels I. Meyer, Hørsholm er død, 93 år, og i den anledning skriver hans våbenfælle i JuniBevægelsen professor em. Drude Dahlerup mindeord.

Niels I. Meyer var gennem hele sit liv en engageret og kritisk samfundsdebattør. Han fastholdt stædigt utopien om et bæredygtigt ligevægtssamfund.

Niels og jeg arbejdede tæt sammen og var i nærmest daglig kontakt gennem ti år, først i "Danmark 92" op til folkeafstemningen om Maastricht-traktaten, derefter i JuniBevægelsen.

Vi udviklede ideen til JuniBevægelsen omkring havebordet i Niels’ og Benedictes sommerhus på Romsø i Storebælt sammen med Jens-Peter Bonde og Else Hammerich.

Formålet var ud fra et internationalistisk centrum-venstre-ståsted at fastholde det danske nej i 1992 til at omdanne EF til en politisk union. Sammen var vi med til at vinde to folkeafstemninger (1992 og 2000) og tabe to (1993 og 1998).

Med udgangspunkt i sin store viden som professor i fysik var Niels en engageret humanistisk samfundsdebattør og samfundsrevser. Sammen med Kristen Helveg Petersen og Villy Sørensen skrev han som bekendt den storsælgende bog "Oprør fra midten" 1976, som kom i 100.000 eksemplarer. 

Det er værd at erindre, at Niels forudsagde kaosset omkring elmarkedet og de stigende elpriser i hæftet "Problematisk liberalisering af elmarkedet i EU", som han skrev sammen med Frede Hvelplund for tænketanken NyAgenda i 1996. Elforsyningen kan ikke overlades til det kommercielle marked.

Det vil ikke, som EU-direktivet om elliberaliseringen ellers lovede, medføre lavere forbrugerpriser og bedre forsyningssikkerhed, tværtimod, skrev de. Og den forudsigelse holdt jo stik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels I. Meyer

Professor emeritus, Institut for Byggeri og Anlæg, DTU Byg
cand.polyt. (1954), lic.techn. (1955), dr.techn. (1960)

Drude Dahlerup

Professor emerita, Stockholms Universitet, adjungeret professor, RUC, forfatter, medstifter, JuniBevægelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

Jens-Peter Bonde

Forfatter, redaktør, medstifter, JuniBevægelsen, fhv. MEP (Folkebevægelsen mod EF og Junibevægelsen)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00