Debat

Radikale: Sådan sikres studerende tag over hovedet i København

Lovgivning spænder ben for tiltag, som kan afhjælpe manglen på studieboliger, der er til at betale, i København. Både kommuner og Folketinget skylder de unge at komme med svar på problemet, skriver Christopher Røhl Andersen, Ruben Kidde og Samira Nawa. 

Vi skylder de mange nye studerende at øge udbuddet af studie- og ungdomsboliger i hovedstaden, skriver Christopher Røhl Andersen, Ruben Kidde, og Samira Nawa.
Vi skylder de mange nye studerende at øge udbuddet af studie- og ungdomsboliger i hovedstaden, skriver Christopher Røhl Andersen, Ruben Kidde, og Samira Nawa.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Christopher Røhl
Ruben Kidde
Samira Nawa
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

København skal være Europas bedste studieby. Så enkel er vores målsætning.

For København er Danmarks største studieby og har på mange parametre gode forudsætninger for at danne rammen om et rigtig godt liv som studerende. Men der er også meget, der skal gøres. Og den første forudsætning for et godt studieliv er en base – et godt sted at bo.  

Alt for mange må starte deres studietid uden en bolig. De må klare sig med venners sofaer og midlertidige, usikre lejemål. Vi skylder virkelig på tværs af Folketing og kommuner at skabe nogle ordentlige rammer for de studerendes liv i København. 

Kan ikke nøjes med midlertidige løsninger
Nu tager Københavns Kommune det første skridt ved at indføre en garanti for tag over hovedet for de studerende ved at indføre midlertidige studieboliger i form af beboelsesvogne. Det kan hjælpe til at håndtere den udfordring, at der hvert år kommer cirka 15.000 nye studerende til byen, men det er langt fra tilstrækkeligt.

Vi skal have de studerende hurtigere frem til de permanente studieboliger. Det gør vi ved at skabe et mere gennemsigtigt ventelistesystem for ungdomsboligerne.

Christopher Røhl Andersen, Ruben Kidde og Samira Nawa
Gruppeformænd i hhv. Københavns Borgerrepræsentation og Frederiksberg Rådhus og boligordfører, Christiansborg

Vi mener også, at hovedstadsregionens øvrige kommuner, herunder Frederiksberg, bør gribe muligheden og løfte opgaven med at hjælpe de studerende til en bedre studiestart. Vi kan naturligvis ikke nøjes med midlertidige løsninger.

Vi skal have de studerende hurtigere frem til de permanente studieboliger. Det gør vi ved at skabe et mere gennemsigtigt ventelistesystem for ungdomsboligerne. I dag er der primært to ventelister, nemlig Kollegiernes Kontor i København og Centralindstillingsudvalget, hvilket skaber unødvendig forvirring.

Behov for nyt ventelistesystem
Vi skal have ét ventelistesystem og ét indstillingsudvalg, hvor de studerendes organisationer er repræsenteret, for at sikre en fair fordeling af studieboligerne.

Der skal sikres den nødvendige lovhjemmel til at samle indsatserne under én aktør, og så skal den funktion udbydes, så den bedst egnede løser opgaven. 

Sidst, men ikke mindst, skal vi have gjort op med, at alt for mange ungdomsboliger i dag slet ikke er beboede af studerende. Kommunerne har nemlig ikke lovhjemmel til at regulere udlejningen af private ungdomsboliger.

Derfor bygges der mange ungdomsboliger i København, som efterfølgende udlejes til priser, som studerende slet ikke kan betale, og som derfor ikke har meget med reelle ungdomsboliger at gøre.  

Med disse tre konkrete tiltag vil vi arbejde for at skabe et større udbud af studie- og ungdomsboliger i hovedstaden. Dét skylder vi de mange studerende i København, som har svært ved at finde et sted at bo og i sidste ende skal det gøre os til Europas bedste studieby. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00